Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

De plus- en minpunten van Ajax tegenover PSV

De aanloop naar PSV - Ajax is in volle gang. Ajax mag in Eindhoven niet verliezen. Sterker nog, het zou bijzonder prettig zijn als er wordt gewonnen. Tijd om op basis van statistieken uit te vogelen wat van beide ploegen hun sterke en zwakke punten zijn.

17 maart 2016 - 15:05
UsershyraDesktopajax_dataimagesc1dea99224f63805787bc6f6abad6673_normal
Ajax moest in de Arena alle zeilen bijzetten tegen PSV. © Pro Shots

Je zou de titelstrijd tussen PSV en Ajax kunnen vergelijken met een tiebreak zoals we die in het tennis kennen. Als het 6-6 staat, wordt de winnaar van de set aangewezen door een beslissende game te spelen. PSV mag serveren en als de koploper het een beetje slim aanpakt, staat het zondag een mini-break voor.

Als je op een belangrijk moment mag serveren, doe je er verstandig aan om de zwakke punten van je tegenstander op te zoeken. Het gevoel van de gemiddelde Ajacied vertelt dat het zwakke punt op dit moment het hart van de verdediging is. Frank de Boer is ervan overtuigd dat Ajax kampioen kan worden met Mike van der Hoorn en Nick Viergever centraal achterin. Grote kans dat we in het Philips Stadion antwoord krijgen op die vraag.

Statistiek PSV Ajax
Tegengoals 25 18
Tegengoals binnen de 16 21 16
Tegengoals buiten de 16 4 2
Schoten tegen 307 282
Schoten op doel tegen 100 85
Schoten op doel tegen (binnen 16) 61 48
Schoten op doel tegen (buiten 16) 42 37
Schoten tegen door fouten 9 7
Gecreëerde kansen tegen 220 212
Gecreëerde kansen tegen uit open spel 200 (91%) 180 (85%)
Gecreëerde kansen tegen uit dood spel 20 (9%) 32 (15%)

Tabel 1: verdedigende statistieken PSV en Ajax tijdens seizoen 2015/2016.

Als we de verdedigende cijfers van beide ploegen onder de loep noemen, komen er boeiende zaken naar boven. Ajax slikte – zelfs nu de noodverdediging enkele weken staat – nog altijd pas achttien goals, terwijl PSV al 25 keer moest vissen. De Ajacieden staan simpelweg maar weinig schoten op doel toe, waardoor als vanzelf ook minder kansen worden weggegeven.

De Amsterdamse defensie blijkt wel een stuk kwetsbaarder als het gaat om standaardsituaties. Die worden een stuk slechter verdedigd, waardoor een tegenstander gevaarlijk kan worden. PSV geeft slechts 9 procent van zijn kansen, twintig in totaal, weg als de scheidsrechter het spel vrijgeeft, bij Ajax is het sidderen geblazen: al 32 keer volgde een doelpoging, goed voor 15 procent van het totaal.

NEC
Het wapen van PSV is niet zozeer een doodspelmoment, wij denken eerder aan de vlugge omschakeling. De Boer gaf richting NEC-thuis aan dat het spelletje van de ploeg uit Nijmegen lijkt op dat van PSV. Hopelijk krijgt de trainer zijn manschappen snel op scherp, aangezien Ajax veel te laks omschakelde en daardoor de 2-2 moest incasseren.

“PSV wil minder nadrukkelijk domineren dan wij, omdat de omschakeling een van hun belangrijke wapens is. Manchester United en VfL Wolfsburg hebben ondervonden dat dit dodelijk kan zijn. Als je PSV echter de tijd en ruimte geeft om te voetballen, herkennen ze dat ook heel goed,” aldus De Boer.

Aanvalsleider
De oefenmeester is van mening dat PSV en Ajax weinig voor elkaar onder doen. Als we kijken naar de aanvallende cijfers, komt de vereniging uit Eindhoven echter beter uit de bus. Zou Luuk de Jong het verschil maken? “Luuk is aanspeelpunt, topscorer en leider. Kortom, een belangrijke factor voor PSV,” stipt ook De Boer aan.

“Hij is belangrijk bij het vasthouden van de bal voorin. Als je de bal weg knalt en hij komt bij Luuk in de buurt, houdt hij de bal vast en kan de rest aansluiten. Daardoor wordt het geen flipperkast. Hij is daarin heel belangrijk. Zoals Luuk zich heeft ontwikkeld, zou hij zeker niet mistaan bij Ajax. Luuk past er goed bij, maar Arek Milik laat ook dingen zien die dicht in de buurt komen van Luuks kwaliteiten.”

Statistiek PSV Ajax
Goals 68 66
Schoten totaal 490 406
Schoten op doel 192 172
Schoten op doel (binnen 16) 148 (77%) 121 (70%)
Schoten op doel (buiten 16) 45 (23%) 53 (30%)
Gecreëerde kansen 377 311
Gecreëerde kansen uit open spel 304 (81%) 269 (86%)
Gecreëerde kansen uit dood spel 70 (19%) 42 (14%)
Grote kansen 68 56
Goals binnen de 16 63 (93%) 52 (79%)
Goals buiten de 16 5 (7%) 14 (21%)

Tabel 2: aanvallende statistieken PSV en Ajax tijdens seizoen 2015/2016.

Als we dieper ingaan op de voorste linies van Ajax en PSV zien we een paar opvallende verschillen. Van alle doelpunten in de eredivisie, wordt 85 procent gemaakt uit schoten van binnen de zestien. PSV scoort dik boven dit gemiddelde. De regerend kampioen noteert een score van 93 procent, terwijl Ajax niet verder komt dan 79 procent. In absolute aantallen scheelt het 11 doelpunten.

Kansen
PSV schiet sowieso veel vaker van binnen het zestienmetergebied op doel: 148 tegenover 121 keer. Desondanks scoorde PSV (68) maar twee doelpunten meer dan Ajax (66), waar ligt dat aan? De Ajacieden blijken bovengemiddeld vaak trefzeker via afstandsschoten. Er werd al 14 maal doeltreffend uitgehaald van grote afstand.

Er is geen andere ploeg in de eredivisie die zulke goede cijfers kan overleggen, maar je maakt het jezelf niet gemakkelijker. De aanval van Ajax en het creëren van kansen zijn al het hele seizoen bronnen van zorgen. Op bezoek bij Roda JC werd in de tweede helft zelfs helemaal geen kans bij elkaar gevoetbald, waardoor dure punten verloren gingen!

Afbeelding 1 en 2: boven de schoten van Ajax (8), onder die van PSV (17) tijdens de topper in de Arena.

Passing
Roda-uit was het dieptepunt, maar kun je je PSV-thuis nog herinneren? Ajax speelde tijdens de topper in de Amsterdam Arena een van zijn slechtste wedstrijden van het seizoen. Al kun je ook redeneren dat PSV weinig moeite had om de aanvalskracht van Ajax te neutraliseren. Wie dat beweert, zit waarschijnlijk goed. Slechts twee keer schoot een Ajacied de bal echt op doel.

Ajax had thuis tegen PSV simpelweg minder kansen en minder goede kansen. Dit zou wel eens te maken kunnen hebben gehad met de passnauwkeurigheid in de laatste 1/3 van het veld. Dit is het deel bij het doel van de tegenstander. De Boer noemt het wel eens 'de derde fase'.

Team Passes laatste 1/3 Succesvol Nauwkeurigheid
PSV 142 93 65%
Ajax 79 36 46%

Tabel 3: Statistieken over passes PSV en Ajax tijdens topper in Arena.

Ajacieden wisten hun medespelers een stuk minder goed te vinden in de buurt van het doel van PSV dan de PSV'ers deden in de buurt van het doel van Ajax. PSV had meer succesvolle passes (93) die eindigden in de laatste 1/3 van het veld dat Ajax er überhaupt die richting in verstuurde (79).

Bedenk daar nog bij dat topscorer De Jong afwezig was vanwege een blessure en je snapt waarom Ajax als underdog begint aan de topper. Of onze inschatting terecht is, leren we zondag vanaf 16.45 uur. In tegenstelling tot bij tennis wil de underdog er in een potje foebele gelukkig wel eens met winst vandoor gaan!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >