Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Yaya Sanogo, onthoud die naam!

Yaya Sanogo gaat nog eens een heel grote worden. Ik realiseer me dat nu alvast. Ik sla zijn naam op in mijn geheugen. Ooit pluk ik er de vruchten van. Ooit ben ik blij dat ik nu zo scherp ben om zijn naam te onthouden.

Door Niels Pach
05 februari 2016 - 09:31
UsershyraDesktopajax_dataimagesc970ba9d5be11dd0d0fa4c19bb898322_normal
Deze foto is dé manier om Sanogo nooit te vergeten. © Pro Shots

Ooit krijg ik bij een pubquiz een vraag waarvan het antwoord Sanogo is. Die vraag kan wel eens het verschil zijn tussen een bierpakket winnen of alleen een plakje leverworst krijgen. Daarom wil ik, tegen beter weten in, de naam van de lange spits niet vergeten.

Waar ik wel mee worstel: welke momenten moet ik onthouden om Sanogo niet te vergeten... Zo vaak heb ik hem niet in actie gezien, en als hij dan eens te zien was, maakte de huurling nou niet echt een verpletterende indruk.

Zijn schwalbe op bezoek bij FC Twente (2-2) ligt het meest voor de hand. Het leverde Ajax een punt op. En het moet gezegd, Sanogo’s invalbeurt in Enschede was nog best aardig. Maar helaas, het hokje in mijn hoofd met schwalbes bij wedstrijden van Ajax is al ingenomen door Nikos Machlas (tegen Feyenoord) en ADO-speler Charlton Vicento.

Ooit krijg ik bij een pubquiz een vraag waarvan het antwoord Sanogo is.

Aan zijn doelpunten voor Ajax valt Sanogo ook moeilijk te herinneren. Nou ja, oké, hij schoot er drie in tijdens het oefenpotje tegen Umm Salal. Maar punt één: de naam van de tegenstander is te ingewikkeld om te onthouden (ik moest de naam nu ook googlen). Punt twee: over een jaar of tien ben ik vergeten hoe slecht de keeper van de club uit Qatar was, dus maak ik nooit meer de link tussen Sanogo en drie doelpunten.

Dan maar de dertig balcontacten onthouden? Ik heb er wel hartelijk om gelachen toen de statistiek op Twitter langs kwam. Maar Football Culture zal er eerst een shirt van moeten maken – het voorbeeld staat hieronder – anders kan ik ga ik dit lage aantal niet onthouden.

Nee, al deze momenten gaan mij niet helpen. Nu ik er zo over nadenk, is er een beeld van Sanogo dat ik nooit ga vergeten. Pro Shots-fotograaf Erwin Spek schoot het tijdens het trainingskamp in Belek. Het resultaat is hierboven te zien, ik kan er uren naar kijken.

De foto zegt eigenlijk alles over de maanden van Sanogo bij Ajax De lange spits die over het doel heen tuurt, doelgericht is hij nooit geweest. Dan die blik; hij lijkt zelf ook niet te weten wat hij aan het doen is en waarom hij speler is van Ajax. Bovendien vermoed ik dat hij gewoon op de grond staat en het doel dat hij vast heeft van het formaat is dat bij menig amateurclub elke zaterdagochtend op de zijlijn staat.

Ik ben er uit. Dit is dé manier om Sanogo nooit te vergeten. Ik heb nu al zin in die pubquiz over tien jaar. In alle rust schrijf ik zijn naam dan op. Yaya Sanogo.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >