Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van Gaal wilde Jordi Cruijff naar Ajax halen

We gaan even terug naar 1996. Ajax was regerend wereldkampioen, tweede van Europa en natuurlijk kampioen van Nederland. En niet onbelangrijk voor dit verhaal: Johan Cruijff was net ontslagen bij Barcelona. Zoon Jordi zocht daardoor een nieuwe club. Dat werd bijna het Ajax van Louis van Gaal.

03 februari 2016 - 10:57
UsershyraDesktopajax_dataimages0364b96bafb2812ec8bd992fd8ad63b1_normal
Het had niet veel gescheeld of Cruijff was van Barcelona naar Ajax gegaan. © Pro Shots

Bijna inderdaad, de pennen lagen al klaar om het contract te ondertekenen. “Louis van Gaal wilde me in 1996 naar Ajax halen, toen ik na het ontslag van mijn vader bij Barcelona begreep dat ik ook beter weg kon gaan. We waren al akkoord, zouden maandag of dinsdag alles afronden,” vertelt Jordi in gesprek met Frits Barend van Helden.

Waarom Jordi Cruijff – die momenteel technisch directeur is bij Maccabi Tel Aviv – dan toch niet naar Ajax kwam? Manchester United was Ajax te slim af. “Ineens, op zondagavond, kwam Alex Ferguson met een delegatie van United naar Barcelona. Toen ik de aanbieding zag, was het snel besloten. Die mocht en kon ik niet laten lopen.”

Toch opvallend; Van Gaal die een Cruijff-telg wilde halen. We weten allemaal dat vader Cruijff en Van Gaal niet de beste vrienden zijn. Maar of dat toen al speelde, weet Jordi niet. Hij werd in ieder geval niet tegengehouden door zijn ouders.

“Ik weet niet waar het is begonnen. En ik weet ook niet waar het gaat eindigen. Maakt me trouwens ook niet veel uit. Ze hebben beiden met hun eigen persoonlijkheid - en zeker hun eigenwijsheid - veel bereikt in de voetballerij. Ik heb één ding geleerd van mijn eigen situatie. Ik zal nooit iemand straffen voor een ruzie of onenigheid die hij met mijn vader heeft gehad. Die zaken zal ik altijd gescheiden houden.”

Jordi zal z’n vader wel altijd volgen, maar wil zich verder afzijdig houden van de conflicten. Dus ook als het gaat om de laatste ruzie bij Ajax. “Ik ken de feiten niet, houd er niet van om te praten om het praten. Met mijn vader praat ik bijna nooit over Ajax. Ik zei wel al jaren: 'Stap eruit, wat heb je daar te zoeken, met dat gezeik de hele tijd aan je kop.'”

Inmiddels heeft inmiddels Johan naar het advies van zijn zoon geluisterd. Of er nu ooit nog een J. Cruijff aan de slag gaat bij Ajax? Misschien wel, misschien ook niet. “Werken in Nederland? Je weet het nooit,” zegt Jordi. “Ik ben ook niet zo’n planner. Als mensen mij vragen: ‘Waarom zit je hier in Tel Aviv?’ Dan moet ik heel eerlijk bekennen dat ik het niet weet.”

Het volledige interview met Jordi Cruijff is te lezen in Helden of via Blendle.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >