Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

SV Ajax wil niet dat KNVB de bal terugkaatst

Het 'ophangen' van een pop van Kenneth Vermeer tijdens de klassieker zorgt voor veel vragen. KNVB-directeur Bert van Oostveen wil in gesprek met onder meer de Supportersvereniging Ajax en wij denken graag mee, maar hebben liever niet dat de KNVB en OM de bal terugkaatsen.

08 februari 2016 - 15:58
UsershyraDesktopajax_dataimagese26c3cc8e9315f62c508900cd4d04f69_normal
De veelbesproken actie van Vak410 in beeld. © De Brouwer

Het gaat een dag later lang niet alleen over de winst die Ajax boekte dankzij passie, strijd en inzet, maar ook over die Vermeerpop die aan de balustrade van Vak410 bungelde. Het 'ophangen' van de keeper is na de oerwoudgeluiden bij ADO Den Haag en de bedreigingen van spelers van Feyenoord alweer het derde incident van het nog prille 2016.

Van Oostveen wil graag in gesprek met voorzitters van de diverse fangroepen en SV Ajax is uiteraard bereid om met alle liefde mee te denken, maar dan moet de bal niet naar ons worden teruggekaatst. SV Ajax kan immers geen sancties opleggen, slechts de KNVB en het OM kunnen dat.

“Supportersverenigingen hebben nauwelijks mogelijkheden in te grijpen en dat weet Van Oostveen. Dit gebeurt doordat de overheid en voetbalbond wegkijken. We spreken schande van dit soort acties en gaan over tot de orde van de dag,” aldus SV Ajax-voorzitter Daniel Dekker.

“De privacywetgeving zit zo in elkaar dat ik niet eens de naam krijg van de jongen van die pop. Dus als hij al lid is van onze supportersvereniging, dan kan ik hem niet eens royeren. Waarom wordt een wedstrijd niet stilgelegd? Dat kan een supportersvereniging niet doen.”

“Wij kunnen wangedrag alleen maar veroordelen,” vervolgt Dekker. “De KNVB en het Openbaar Ministerie kunnen er echt iets aan doen. Maar het is zelfs zo erg dat supporters van Ajax laatst niet welkom waren in de Galgenwaard, terwijl toch echt de fans van FC Utrecht antisemitische liederen hadden gezongen.”

SV Ajax probeerde eind 2015 via een kort geding af te dwingen dat onschuldige uitfans alsnog mochten afreizen naar Utrecht - Ajax, maar vond bij de rechter geen gehoor. De KNVB hield zich helaas nogal afzijdig toen deze zaak speelde. De bond kwam niet verder dan wat prietpraat, zonder dat daadwerkelijk werd gezocht naar een oplossing.

De vraag is trouwens nog of er naar aanleiding van de klassieker een zware straf wordt uitgedeeld. Welke aanklacht houdt echt stand bij de rechter? Voetbaladvocaat Christiaan Visser ziet liever dat de pakkans wordt vergroot. “Het kordate optreden van Ajax kan helpen dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.”

“Er zit meer in als de KNVB en de club zo'n jongen hard straffen. Net als bij de oerwoudgeluiden bij ADO. Het OM kan die jongens vervolgen, maar misschien is het beter om die gasten naast het geven van een stadionverbod eens met Ruben Schaken te laten praten, zodat ze weten wat die geluiden losmaken. Dat hebben ze waarschijnlijk niet eens door.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >