Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Sinkgraven wilde té graag laten zien hoe goed hij is

Ajax is de grootste club van het land, dat is bekend. Dat heeft voor- en nadelen. Die nadelen heeft Daley Sinkgraven afgelopen tijd ontdekt. In zijn eerste jaar in Amsterdam ontdekte hij dat er van een Ajacied andere dingen worden gevraagd dan van een speler van Heerenveen. En dat viel de middenvelder zwaar.

17 februari 2016 - 10:54
UsershyraDesktopajax_dataimages3c216e9561a34e4695388823b209152b_normal
Sinkgraven had het zwaar in zijn eerste jaar bij Ajax. © Pro Shots

“Bij Ajax is alles zó veel groter dan bij Heerenveen. Het stadion, de status van de club, de achterban, de media-aandacht, de druk,” somt Sinkgraven op in gesprek met Voetbal International.

“Mijn leven is in alle opzichten veranderd. Dat begon met het opbouwen van een nieuw bestaan in een andere stad, bij een andere club. Wat het voetbal zelf betreft moet je wennen aan een andere manier van spelen en aan je nieuwe medespelers.”

Met de kennis van nu vindt Sinkgraven dat hij het allemaal wat heeft onderschat. Vlak na zijn komst liet hij nog weten dat hij snel zijn draai vond. “Ik wen snel, zelfs al is het allemaal wat groter dan bij Heerenveen. Ik ben geen boer, hè, kom zelf uit de stad,” zei hij een jaar geleden.

De voetballer uit Meppel denkt er inmiddels iets anders over. “Op de omschakeling op voetbalgebied had ik me ingesteld. Maar de impact van het spelen bij een grote club als Ajax bleek vooraf lastiger in te schatten.”

Bij Ajax kreeg de nu twintigjarige Sinkgraven voor het eerst met tegenslag te maken, daardoor leerde hij ook de keerzijde van spelen bij Ajax kennen. “Het werd pittig toen ik in een dip terechtkwam. Dan besef je opeens hoeveel mensen een mening over Ajaxspelers hebben.”

“Het mooiste is wanneer je kritiek kan omzetten in iets positiefs. Dat je er extra kracht uithaalt om het tegendeel te bewijzen. Maar voor een jonge jongen is dat niet makkelijk. Ik trok me de kritiek meer aan dan ik vooraf had kunnen bedenken. Het had zelfs invloed op mijn spel. Ik ging mezelf een beetje forceren Ik wilde té graag laten zien wat ik kan. Dat deed ik met de beste bedoelingen, maar uiteindelijk gaat het tegen je werken.”

Het was een belangrijke les voor Sinkgraven. Zijn directe omgeving, medespelers als John Heitinga en Davy Klaassen en een gezonde portie zelfreflectie hielpen hem er weer bovenop. Zeker op het mentale vlak.

Op voetbalgebied heeft Sinkgraven veel aan Dennis Bergkamp. “Hij is zelf een creatieve voetballer geweest, op het hoogste niveau. Na de training ben ik er vaak bij als hij nog even met de aanvallers aan de slag gaat. Dan gaat het over de specifieke details van het positie kiezen en afronden."

“Een voorbeeld: mijn schoten op doel geef ik veel effect mee. Als ik dan in een hoek mik, draait de bal te veel naar het midden toe. Met Bergkamp oefen ik er dus op dat ik op de verkeerde kant van de paal mik, waardoor het effect ervoor zorgt dat de bal wél in de hoek terechtkomt. Dat zijn details die je verder helpen als voetballer.”

Het hele interview met Sinkgraven staat in de nieuwe VI en is ook te lezen via Blendle.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >