Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Linkervoet Milik goud waard tegen stug Excelsior

Wie gaat de linkerschoen van Arek Milik poetsen vanavond? Met twee uitstekende schoten brak de Ajaxspits in de Amsterdam Arena de ban tegen het stugge Excelsior. De jarige Klaassen bepaalde de eindstand op 3-0.

21 februari 2016 - 15:22
UsershyraDesktopajax_dataimagesa075d6b17970a49dd51d87e944ed8ec9_normal
Milik begon weer eens in de basis en was uitermate belangrijk. © Pro Shots

Excelsior-thuis klonk op papier lekkerder dan het in werkelijkheid wel eens kon worden. Natuurlijk hoopte iedere Ajaxfan dat de ploeg het doelsaldo zou gaan opkrikken – dat mocht ook wel met het oog op de titelstrijd met PSV – maar de Eindhovenaren speelden eerder dit seizoen bijvoorbeeld nog met 1-1 gelijk tegen de Rotterdammers.

Ajax was dus gewaarschuwd, en speelde daar ook het eerste halfuur naar. De ploeg was fel, gaf Excelsior weinig ruimte en speelde met een aanvallende formatie – met El Ghazi, Milik en Younes voorin en Schöne, Bazoer en Klaassen daarachter – zelfs aardig opportunistisch.

Het ontbrak alleen lange tijd aan echte scherpte. In een periode dat ongeveer elke twee minuten op doel werd geschoten, testten de Amsterdammers doelman Tom Muyters eigenlijk te weinig. Kopballen en schoten gingen vooral voorlangs, waar Excelsior loerde op een kansje en deze ook een paar keer kreeg.

In een periode dat ongeveer elke twee minuten op doel werd geschoten, testten de Amsterdammers doelman Tom Muyters eigenlijk te weinig

In de 41ste minuut wist Milik alsnog de ban te breken. Hij poortte eerst Excelsior-aanvoerder Sander Fischer, en haalde voordat Henrico Drost kon ingrijpen subtiel uit met links. De bal draaide bij Muyters weg zo de lange hoek in: 1-0.

Het spelbeeld veranderde na rust weinig, behalve dat Ajax in het tweede bedrijf eerder toesloeg. En wederom via Milik. Younes stuurde de spits diep, waarna hij wederom met links – dit keer laag diagonaal – Muytens passeerde: 2-0. Opmerkelijk: het was de eerste assist van Younes dit seizoen.

Het verzet van Excelsior leek na Miliks tweede treffer gebroken, maar doelman Muytens wilde niet bepaald meewerken aan een grotere Ajaxzege. Hij redde een paar keer knap, waar het Ajacieden zelf soms aan de echte scherpte ontbrak in het Rotterdamse strafschopgebied.

Het overwicht in score en veldspel gaf De Boer in elk geval de ruimte om Robert Muric zijn debuut te laten maken

Het overwicht in score en veldspel gaf De Boer in elk geval de ruimte om Robert Muric zijn debuut te laten maken. De rechtsbuiten kwam in de 82ste minuut in het veld, nadat Ricardo van Rhijn en Viktor Fischer al eerder waren ingevallen. De Kroaat stelde na een paar goede optredens in Jong Ajax al af wanneer zijn kans in Ajax 1 zou komen. Hij kreeg daar eerder dan verwacht al antwoord op.

En Muric liet zich meteen gelden. In de 85ste minuut zette hij zelf de aanval op, ging een een-twee met Milik aan, en tikte in het strafschopgebied de bal slim met links naar de vrijstaande Klaassen. De aanvoerder zorgde op zijn verjaardag zelf voor een mooi cadeautje door de 3-0 binnen te schieten. 

Door de zege blijft Ajax in het spoor van PSV. Volgende week volgt in de Arena een echte test als AZ op bezoek komt. De ploeg van John van den Brom won alle zeven competitiewedstrijden na de winterstop en was daarin al 21 keer trefzeker. Maar dat is voor latere zorg. Eerst moet de linkerschoen van Milik nog gepoetst worden.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >