Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De Boer wil spelers uit ‘denkstand’ krijgen voor klassieker

Eerlijk is eerlijk, de gemiddelde supporter van zowel Ajax als Feyenoord heeft wel eens meer uitgekeken naar de klassieker. Bij Feyenoord is er sprake van een heuse crisis na vijf competitienederlagen op rij. Ajax speelt in 2016 vooralsnog uiterst stroef en verloor vorige week de koppositie aan PSV. De Boer lijkt echter niet erg onder de indruk van de kritiek.

06 februari 2016 - 16:11
UsershyraDesktopajax_dataimages5883671057106c8c722d136fd833958b_normal
Serero valt buiten de selectie voor het duel met Feyenoord. © Björn Martens

“We hebben nu twee keer achter elkaar gelijk gespeeld tegen clubs waarvan je moet winnen. Het vertoonde spel is daarbij niet zoals voor de winterstop. Dan is het logisch dat er kritiek komt. Dat weet je bij Ajax. Het is nu zaak om dat gevoel van voor de winterstop heel snel terug te krijgen,” zei de trainer vrijdag bij het wekelijkse perspraatje.

De trainer gaf aan dat hij niet heel veel heeft gepraat over de dip waarin de ploeg zich bevindt. De Boer heeft geprobeerd de jongens niet in een ‘denkstand’ te krijgen. “Ze moeten vrij zijn in hun hoofd. Je ziet dat bepaalde vrijheden en automatismen nu ontbreken. Dat zit vaak in de hoofden niet in de kwaliteiten.”

'Het zit vaak in de hoofden niet in de kwaliteiten'

Verschil met voorgaande wedstrijden is dat aanvoerder Davy Klaassen weer helemaal fit lijkt. De aanvallende middenvelder werd de afgelopen weken node gemist. Tegen Feyenoord zal hij naar alle waarschijnlijkheid weer in de basis starten. De Boer: “Davy is fit. Op dit moment ziet het er rooskleurig uit. Hij traint goed en hij is blij. Dat is belangrijk natuurlijk. Maar je weet nooit hoe zijn lichaam reageert.”

De terugkeer van Klaassen betekent dat er voor Thulani Serero geen plekje meer is in de selectie. En dat is opvallend. Omdat de Zuid-Afrikaanse voetballer een beetje op een dood spoor zat dit seizoen, wilde hij graag verkassen in de winter. Ajax hield dat – mede door de blessure van Klaassen – tegen. Voor het duel met Feyenoord koos De Boer echter voor Donny van de Beek, waardoor Serero buiten de boot valt.

De Boer heeft twee strijdplannen voorbereid

De Boer heeft Serero dus niet nodig tegen Feyenoord. De trainer gaf wel aan twee strijdplannen te hebben om de Rotterdammers te verslaan. “Ik weet niet of Feyenoord tegen ons kiest voor een 5-3-2-systeem. Als Kramer fit is hebben ze een echt aanspeelpunt en is 4-3-3 logisch zoals ze het hele seizoen spelen. We zijn op beide voorbereid.”

Overigens zal er zondag bij de 25ste klassieker in de Arena afscheid worden genomen van Johnny Heitinga. De Ajacied die deze zomer terugkeerde op het oude nest beleefde een teleurstellend eerste half jaar. Heitinga besloot bij gebrek aan perspectief er zelf een einde aan te maken. Het is dus voor de supporters zaak om op tijd te komen, want Heitinga verdient een waardig afscheid.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >