Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Big five

Ik wil graag een anekdote met jullie delen over Hennie Spijkerman. Zijn debuut als inval-coach lijkt me daarvoor een mooie aanleiding.

18 februari 2016 - 12:48
UsershyraDesktopajax_dataimagesee9ac70098480c6f2f1fd29014e4e7c2_normal
We weten eigenlijk maar zo weinig over Spijkerman... © Pro Shots

We gaan terug naar mei 2011. Niet naar de vijftiende, maar een weekje later. Ajax verblijft een tijdje in Amerika. Dankzij connecties bij KLM kon ik goedkoop vliegen en ik besloot mee te gaan. De eerste week van Ajax na het behalen van de derde ster, daar moet iets leuks te beleven zijn.

Het lijkt me leuk om spelers en begeleiders te vragen naar hun mooiste moment van 15 mei. Demy de Zeeuw begint gelijk over het zingen – nog voor de aftrap – van Bloed, Zweet en Tranen, Maarten Stekelenburg vertelt over de huldiging op het Museumplein en de familie Blind kiest voor elkaar.

Spijkerman deelt dat hij die dag voor beroepsmatig bezig was. Tot de 3-1. Hij voelde wat er om hem heen gebeurde. Het vertrek van de spelersbus na de huldiging staat in zijn geheugen gegrift. “Uit alle hoeken kwamen nog mensen. De expressie op hun gezichten, een duim of klappen. Ze vonden het onvoorstelbaar mooi dat Ajax de titel won.”

Terwijl Ajax zich in Washington opmaakt voor een oefenpotje tegen DC United – onthoud die club, tegen DC speelde Ajax voor het eerst met de derde ster op het shirt – kan aan de andere kant van de wereld satellietclub Ajax Cape Town kampioen worden. Inderdaad, dat is de club die Spijkerman verliet om Frank de Boer te assisteren.

Van welke muziek Spijkerman houdt? Geen idee. Wat zijn hobby's zijn? Ik weet het niet.

We hebben tijd genoeg en de ontknoping in Zuid-Afrika is ook nieuws, dus ik besluit vast voorwerk te doen. Je kunt maar beter wat quotes hebben liggen. Niemand anders die ze heeft, prima dus. Ik vraag Spijkerman met welk dier van de 'big five' zijn oude ploeg het best valt te vergelijken.

“De tijger,” antwoordt Spijkerman bloedserieus, na enig nadenken. Die vraag had-ie nog niet eerder gehoord. “De spelers gingen tijdens vele wedstrijden zeer alert, als tijgers, op hun prooi af.” Prima, thanks Hennie! Terug op mijn hotelkamer werk ik de boel gelijk uit.

De tijger dus. Ik hoor het Spijkerman nogmaals zeggen. Hij klinkt net zo serieus als langs het veld. Ik weet verder niet zo veel van de assistent. Ja, hij was vroeger keeper. En is al jarenlang trainer. Maar van welke muziek hij houdt? Geen idee. Wat zijn hobby's zijn? Ik weet het niet. Of je met hem kunt lachen? Vertel het me maar.

Tijd om de 'big five' te googelen voor het complete plaatje. De olifant komt voorbij. Net als de neushoorn en de leeuw. Plus de luipaard. En tenslotte de buffel. Niks geen tijger, hoe alert de spelers van Ajax Cape Town ook op hun prooi afgingen. Weg verhaal. En even later ook weg kampioenschap trouwens...

De grote vraag blijft ook zes jaar later: had Spijkerman zelf ook geen idee of haalde hij een goede grap met me uit?

Ik heb het nooit durven vragen...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >