Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Basisklant Schöne voelt zich niet zeker van zijn plek

Drie basisplaatsen op rij, drie keer gewonnen en als bonus ook nog eens mooie statistieken. Maar om nou te zeggen dat Lasse Schöne zich een vaste basisspeler voelt? Nee. “Ik moet nu heel goed oppassen wat ik zeg.”

22 februari 2016 - 12:21
UsershyraDesktopajax_dataimagesb3345916b936c6dab473c7634ec646a2_normal
Schöne blijkt voor Ajax een uiterst nuttige speler. © Pro Shots

De meeste supporters waren al op weg naar huis toen Lasse Schöne kort na Ajax - Excelsior (3-0) werd gehuldigd. Niet omdat hij Ajacied van de wedstrijd was geworden, maar vanwege het spelen van zijn 150ste duel in het shirt van Ajax. En dat voor een transfervrije breedte-aankoop.

“Ik ben blij en trots. Dit hadden vast niet veel mensen verwacht toen ik transfervrij overkwam van NEC. Ik hoop dat ik veel supporters heb verbaasd,” vertelt Schöne aan Ajax Life. De Deen beaamt dat hij altijd moest vechten voor zijn plek en dat hij een nieuw seizoen meestal begon als bankzitter.

Dit seizoen vormde daarop geen uitzondering, maar sinds de winterstop is alles anders. Er is steeds meer speeltijd voor Schöne weggelegd. “Of ik me zeker voel van mijn basisplaats? Ik moet nu heel erg oppassen met wat ik zeg! Dit was mijn derde basisplek op rij en ik denk dat ik het opnieuw in fases aardig heb gedaan.”

“Ik hoop dat ik ook tegen AZ aan de aftrap sta, maar dan merken we volgende week wel. Na weer een week hard trainen. Ik merkte wel dat de tank aardig leeg was. Zo gaat dat natuurlijk, als je een halfjaar niet veel hebt gespeeld. Wedstrijden zijn iets anders dan trainingen. Ik voel me juist heel goed, maar moest vanaf het middenveld veel meters maken. Tank leeg is misschien overdreven, maar de vermoeidheid hakte erin. Verder voel ik me prima, steeds beter zelfs.”

De 29-jarige Schöne heeft recht om te claimen dat hij het goed doet. Zijn statistieken liegen er niet om. Hij pakte tijdens de klassieker van alle Ajacieden de meeste ballen af en creëerde – ook nog eens in de minste speeltijd – van alle buitenspelers de meeste kansen.

“Ik heb ervan gehoord. Leuke statistieken en dat op mijn oude dag, daar kan ik wel wat mee! Ik speel een bal liever vooruit dan terug en als een teamgenoot een goede loopactie uitvoert, mag je hem best belonen. Amin Younes gaat eerst zijn mannetje voorbij, ik ben een ander type. Mij zie je niet zo snel bij de achterlijn.”

Schöne probeert de ruimte tussen de linies te benutten en met een geplaatste bal een ploeggenoot te bereiken. Dat bleek tegen het stugge Excelsior nog knap lastig. “Ze stonden verdedigend, dan moet je proberen die ballen ertussen te geven. Pass je te zacht dan wordt de bal onderschept, pass je te hard loop je het risico op een achterbal. Dat is best moeilijk, maar het ging een paar keer goed.”

Hopelijk krijgt de multifunctionele Ajacied tegen AZ meer ruimte voor beslissende passes. De Alkmaarders komen na zeven winstpartijen op rij met hoge verwachtingen naar Amsterdam. Joris van Overeem zegt zelfs op een overwinning te rekenen. Schöne: “AZ is natuurlijk goed op dreef, maar ze zijn nog niet in de Arena geweest. Wij willen laten zien dat we beter zijn.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >