Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Is jongeling Bazoer die vele miljoenen nu al waard?

Riechedly Bazoer staat op de rader van grote clubs. De middenvelder telt slechts negentien lentes, maar wordt al gelinkt aan ploegen als Napoli en Chelsea. Is het terecht dat de Europese top de verrichtingen van Bazoer in de gaten houdt? Tijd om in zijn statistieken te duiken!

23 februari 2016 - 15:48
UsershyraDesktopajax_dataimages50eece2c26b448fb302bf886db449353_normal
Geen gewaagde gok: Bazoer bereikt de Europese top. © Pro Shots

Als je de naam van Bazoer deze weken ergens tegenkomt in de media, bestaat de kans dat het niet over Ajax gaat. De middenvelder wordt in verband gebracht met Napoli en Chelsea, al trekt hij zelf het liefst naar FC Barcelona. De kans is inderdaad groot dat die toptransfer er gaat komen, vroeg of laat.

Maar even serieus: Bazoer is negentien jaar jong, komt net kijken in de eredivisie, neemt geen deel aan het EK en scoort ook niet aan de lopende band. Wat zien al die grote clubs in de middenvelder en waarom wordt zijn waarde op vele miljoenen geschat? Eens kijken of de stats van Opta Sports antwoord kunnen geven.

Wat direct opvalt is dat Bazoer sinds zijn debuut min of meer is verzekerd van een basisplaats. Van de 38 wedstrijden die hij tot dusver voor Ajax speelde, begon hij maar liefst 34 keer in de basis. Als jong talent zich aandient is meestal sprake van een geleidelijke doorbraak, maar niet bij Bazoer.

  Speler Datum Leeftijd
1 Gerald Vanenburg 22/08/82 18.46
2 Wim Kieft 06/06/81 18.57
3 Rafael van der Vaart 04/11/01 18.73
4 Piet Keizer 25/03/62 18.78
5 Clarence Seedorf 19/02/95 18.89
6 Werner Schaaphok 16/04/61 19.32
7 Riechedly Bazoer 21/02/16 19.36
8 Frank de Boer 24/09/89 19.36
9 Nigel de Jong 25/04/04 19.40
10 Jairo Riedewald 07/02/16 19.41

Tabel 1: Toptien jongste Ajacieden met 34 basisplaatsen.

Hij stond er, hij staat er, hij blijft staan. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar is dat wel zo? Als we een duik in de historie nemen, staat Bazoer dik in de toptien van jongelingen. Ook Jairo Riedewald komt al bovendrijven. Kijk eens goed naar de namen van jongelingen met 34 basisplaatsen, daar zitten toppers tussen, hoor!

Meestal ben je geneigd om een jong talent zijn fouten te vergeven. “Hij moet nog veel leren,” hoor je dan om je heen op de tribunes. En waar een ervaren rot misschien wordt getrakteerd op gefluit, geef je jong talent een bemoedigend applaus in de hoop dat het volgende keer goed gaat. Rond Bazoer speelt dat eigenlijk helemaal niet; hij is direct een vaste waarde voor het elftal.

Actie Score
Passes 956
Passnauwkeurigheid 84,7%
Passes eigen helft 403
Nauwkeurigheid eigen helft 93%
Passes helft tegenstander 553
Nauwkeurigheid helft tegenstander 78,7%
Passes in de 'final third' 271
Nauwkeurigheid in de 'final third' 74,9%

Tabel 2: Statistieken van Bazoer in balbezit.

Ook dit blijkt uit de statistieken. Bazoer is vooral heel allround en was dit seizoen al bij het maken van 7 doelpunten betrokken. Op zich is dat geen schokkend aantal, maar bedenk er even bij dat hij zeker niet de meest aanvallende middenvelder is. We noteerden 4 goals en 3 assists. Daarnaast creëert-ie vrij regelmatig kansen voor zijn medespelers: 20 stuks maar liefst. Slechts vier spelers doen dat beter.

Andersom is Bazoer ook in verdedigend opzicht een stabiele factor. Hij scoort goed op de meeste facetten, maar blinkt niet uit. Zijn percentage succesvolle tackles is wel hoog: 83,9 procent. Dat is iets beter dan collega-middenvelder Nemanja Gudelj en zelfs flinker hoger dan aanvoerder Davy Klaassen. Daarnaast valt op dat hij nu al, op deze jonge leeftijd, ruim 55 procent van zijn persoonlijke duels wint.

Actie Score
Intercepties 15
Balveroveringen 145
Tackles 31
Succesvolle tackles 83,9%
Persoonlijke duels 198
Persoonlijke duels gewonnen 55,6%
Kopduels 39
Kopduels gewonnen 56,4%

Tabel 3: Statistieken van Bazoer op verdedigend vlak.

Aangezien de nummer 6 van Ajax zich volop met het spel bemoeit, is het ook interessant tot in detail te kijken hoe Bazoer presteert in balbezit. Hier stuiten we op iets opvallends. Als we inzoomen op Bazoers passings in de 'final third' van het veld – zeg maar rond het strafschopgebied van de tegenstander – dan blijkt hier zijn grote kracht te liggen.

Op dit gedeelte van het veld is de ruimte vaak het kleinst, de tegenstander van Ajax trekt zich nog wel eens terug, waardoor op deze momenten het meest wordt gevraagd van de technische kwaliteit en handelingssnelheid van een speler. Geen enkele speler bij Ajax is zuiverder in zijn passing in de 'final third' dan Bazoer. Bijna driekwart van zijn passes komen aan. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat zijn betrokkenheid bij doelpunten verder zal toenemen.

  Speler Passes in 'final third' Goede passes in 'final third'
1 Riechedly Bazoer 271 74,9%
2 Davy Klaassen 320 74,1%
3 Nemanja Gudelj 280 73,2%
4 Amin Younes 144 72,9%
5 Lasse Schöne 153 71,9%

Tabel 4: Meest nauwkeurige Ajacieden qua passing in 'final third'.

We mogen best stellen dat Bazoer, op zeer jonge leeftijd, uitgroeit tot dragende kracht. Hij scoort op vrijwel elk onderdeel – zowel verdedigend als aanvallend – ruim voldoende en soms behoort hij tot de betere spelers binnen de selectie. We benadrukken het nog maar een keer: en dat nu al, op negentienjarige leeftijd. Je kunt nooit voorspellen hoe het loopt, maar grote kans dat Bazoer een absolute topvoetballer wordt.

Als je het zo bekijkt, is het logisch dat de Europese topclubs zich in rijen van drie opstellen bij de poort van de Amsterdam Arena. De vraag blijft alleen: wat is wijsheid? Vroeg of laat is die transfer een feit. Of het prijskaartje nou 20 of 30 miljoen euro wordt, Bazoer blijft heus niet zijn hele leven bij Ajax voetballen. Feit is ook dat de speler zelfs in de Arena nog niet aan zijn top zit. En noem in de Premier League eens een box-to-box player van zijn leeftijd...

De kunst is om die transfer op het goede moment te maken, naar de juiste club. We kennen genoeg voorbeelden waarbij dit fout afliep. Breekt dit goede moment komende zomer aan? Misschien dat de juiste club zich meldt, zelfs als dat niet zijn geliefde Barcelona is. En wellicht dat een jaartje Champions League Bazoer wel veel beter doet dan een rol op het tweede plan in een topcompetitie.

Dan moet Ajax alleen wel effe kampioen worden. Er breken om veel redenen spannende tijden aan!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >