Nieuws

Ajax stuit opmars AZ en blijft in spoor PSV

Soms maak je je zorgen om niets. Zo leek de wedstrijd tegen het in 2016 in vorm verkerende AZ een hele kluif te worden; Ajax won echter simpel in de eigen Arena: 4-1.

28 februari 2016 - 17:36
UsershyraDesktopajax_dataimagesf509c0492246b7503f2784f771742e3a_normal
Klaassen viert de 2-0. © Pro Shots

21 punten uit 7 wedstrijden, en eveneens 21 treffers voor. Dat waren de statistieken van AZ voordat de ploeg naar de Amsterdam Arena kwam. Dat het gat met Ajax alsnog achttien punten bedroeg – in Amsterdams voordeel - deed aan het affiche even niets af: Ajax –AZ moest wel een kraker worden.

De stand op de ranglijst zei in werkelijkheid echter meer dan de vorm in 2016: Ajax was in eigen stadion simpelweg een maatje, en blij vlagen zelfs twee, te groot. Vooral in de eerste helft.

De ploeg van Frank de Boer zette het overwicht om in een 2-0-ruststand, en was zo nog mild voor AZ. In de veertiende minuut kroop de jarige Arek Milik na een voorzet van Nemanja Gudelj voor Ron Vlaar, en tikte de bal met links, via de paal, achter doelman Sergio Rochet.

Twee minuten later had Amin Younes de 2-0 op zijn slof, maar Rochet redde dit keer knap op een schot in de korte hoek van de Duitser, die zichzelf daarvoor wel knap had vrijgespeeld met een kapbeweging.

In de 28ste minuut was het alsnog 2-0. Gudelj onderschepte de bal op het middenveld, waarna een scherpe counter volgde. Klaassen was in eerste instantie te laat om de voorzet van Anwar el Ghazi binnen te schieten, maar kreeg de bal daarna alsnog op maat gespeeld door Younes.

De Duitser kon vlak voor rust zelf nog de 3-0 maken, maar zag zijn schot geblokt worden door Vlaar, die zijn eigen ploeg amper gevaar zag stichten in 45 minuten.

Ajax leek het duel vlak na rust alsnog snel te beslissen. In de 55ste minuut liep El Ghazi zich in eerste instantie vast op Stijn Wuytens op de rand van het strafschopgebied, maar Klaassen reageerde goed, pikte de bal op en verraste Rochet met een schot in de korte hoek: 3-0.

De marge van drie werd uiteindelijk van grotere waarde dan op dat moment ingeschat. Vlak na Klaassens treffer moest El Ghazi het veld verlaten, na zijn tweede (ietwat gemakkelijk gegeven door scheidsrechter Gözübüyük) gele kaart. In beide gevallen was directe tegenstander Ridgeciano Haps het slachtoffer.

AZ rook weer en kansje, zette aan en kwam via – wie anders – Vincent Janssen op 3-1. De spits maakte koelbloedig af na een combinatie met Markus Hendriksen.

Ajax liep meer en meer achteruit, waar AZ-trainer Van den Brom besloot de laatste tien minuten alles op de aanval te gooien, door verdediger Ben Rienstra te wisselen voor spits Robert Mühren.

De Arena veerde bij het zien van zoveel ruimte op het veld nog een paar keer op, maar in de countermogelijkheden die Ajax kreeg, bleven te veel mensen achter de bal om echt gevaarlijk te worden.

AZ probeerde het Jasper Cillessen lastig te maken, maar slaagde daar evenmin in. In de allerlaatste minuut, op het moment dat Klaassen werd omgeroepen als man van de wedstrijd, bepaalde juist Milik met zijn tweede van de middag de eindstand op 4-1. De spits werd diep gestuurd, stond net geen buitenspel, hield Vlaar goed achter zich, en knalde de bal, wederom via de paal, achter Rochet.