Ajax A1 maakt topstatus waar met zege op Lyon

De eigen jeugd is Ajax' trots. Dit seizoen ook Europees. De A1 houdt voorlopig de Amsterdamse eer hoog door in de Youth League de kwartfinales te halen. Olympique Lyon werd met 3-0 verslagen.

24 februari 2016 - 17:42
UsershyraDesktopajax_dataimagesd30f033ac6b58acadf78d606770df070_normal
De Youth League is tot nu toe een grote zegetocht voor de A1. © Pro Shots

Het is als buitenstaander vrij lastig om de tegenstanders in de Youth League in te schatten. Dat Olympique Lyon in de groepsfase drie keer thuis won, zonder enige tegentreffer te incasseren, zei misschien wel genoeg over de kracht van de Franse ploeg.

Ajax A1 leek dan ook redelijk onder de indruk in de beginfase van de wedstrijd. De Fransen vielen aan, zonder echt heel gevaarlijk te worden. Dat dit Ajax echter als een van de titelfavorieten in de Youth League mag worden gezien, werd echter ook vrij snel duidelijk.

Het was aan de ‘ervaren’ Donny van de Beek, Vaclav Cerny en Abelhak Nouri de ploeg bij de hand te nemen, en dat deden ze. Uit een van eerste aanvallen maakte Donny van de Beek al de 0-1. De middenvelder werd in de achttiende minuut diep gestuurd door Carel Eiting, omspeelde de keeper en schoof de bal in het lege doel.

De drie sterkhouders waren amper tien minuten later ook betrokken bij de 0-2, waarbij Nouri als doelpuntenmaker opgeschreven mocht worden. Zo ging Ajax A1 efficiënt met de kansen om, als ware een echte topploeg.

Vlak na rust maakte Leon Bergma, uit een corner van Nouri, aan alle twijfel een eind, door de 0-3 binnen te koppen. En dus konden de meest fanatieke fans alvast een ticket boeken voor Londen, waar op 8 of 9 maart tegen titelhouder Chelsea wordt gespeeld. Zoals het er nu uitziet.

De Engelsen wonnen na strafschoppen van Valencia, met 5-4. De enige misser aan Spaanse kant ging echter niet mis. De bal kaatste terug uit het toch ietwat rare doel, maar werd door de scheidsrechter beoordeeld als een bal op de paal. Valencia heeft een klacht ingediend.

Of het nou Chelsea of Valencia wordt, twee Ajacieden zullen die wedstrijd aan zich voorbij moeten laten gaan. Deyovaisio Zeefuik en Dani de Wit kregen in het duel in Lyon – waarin sowieso veel kaarten werden getrokken – hun derde gele prent van het toernooi, en zijn geschorst.

Ook Van de Beek, Bergsma en Cerny kregen geel. Laatstgenoemde was bij een opstootje betrokken, waarvoor tegenstander Kalulu de rode kaart kreeg. Dat gebeurde al bij een 0-3-stand.