Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Wereldfaam

Ik vierde afgelopen maand vakantie in Azië. Niet verkeerd natuurlijk, maar het kleine nadeel was dat ik hierdoor twee thuiswedstrijden op de tribune zou missen. Het was te overzien, beredeneerde ik. Ik miste geen competitiekrakers en Ajax was al geplaatst in de Europa League. Maar toen stond Dolberg historisch op met een fenomenale hattrick.

04 december 2016 - 21:18
UsershyraDesktopajax_dataimages06f35fe6959dd3373b4141e71748f022_normal
Dankzij Dolberg gaat Ajax weer de grens over. © Pro Shots

Als later wordt gemijmerd over die prachtige middag in de Arena waar Dolberg ons shots endorfine meegaf? Dan was ik daar niet bij. Ik kan door mijn afwezigheid tegen niemand opscheppen dat ik zag hoe de jonge Deen met de achterkant van zijn hoofd scoorde, en met zijn knie de bal al hooghoudend in de rechterbovenhoek poeierde.

Wat mij restte was een krakkemikkige internetverbinding, waardoor ik er toch een beetje bij was, maar vanwege het tijdsverschil niet live. Ik genoot van het terugzien van de beelden met mijn eigen ogen, dat had ik pakweg twintig jaar geleden alleen met de lovende woorden van journalisten moeten doen.

Als Ajacieden zo mooi blijven spelen dacht ik met trots, dan gaan de beelden vanzelf de wereld over via de beeldende media. Want de naam Ajax gaat helaas niet meer zo vaak de wereld over als vroeger. Op mijn vakantiebestemming zag ik verschillende keren voetbalshirtjes hangen van Real, Barca en Bayern (kaliber namaak), maar Ajaxmerchandise was ver te zoeken.

Ik vroeg door of-ie een favoriete speler had, maar hij keek mij vragend aan.

Het deed me nostalgisch denken aan de tijd dat Ajax in de voetbalwereld heer en meester was, een begrip, en ik als tiener op vakantie in Zuid-Europa Ajaxshirtjes en -sjaaltjes voor het uitzoeken had. Nu moest ik het doen met een Indonesiër die belangstellend vroeg waar we vandaan kwamen, Nederland antwoorde ik hem.

Van alle antwoorden die ik de hele tijd kreeg op waar ik vandaan kwam, verraste de zijne mij aangenaam. “Ah Blanda! Ik spreek ook beetje Nederlands. Ik ben in Nederland geweest, ik hou van Ajax Amsterdam,” zei hij.

Ik vroeg door of hij een favoriete speler had op dit moment, maar hij keek mij vragend aan. Misschien dat zijn Nederlands niet toereikend was. Na een herhaling van mijn vraag zonder verder te komen, telde ik mijn zegeningen. Dat hij Ajax kende was een goed teken.

En als Dolberg zo blijft spelen als hij nu doet, komt het vanzelf weer goed met de wereldfaam van Ajax.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >