Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Veltman kent kritiek: 'Ik blink niet echt ergens in uit'

De roep om Kenny Tete is groot. Heel erg groot. Toch heeft Joël Veltman week in, week uit een basisplaats. Veltman is bekend met de kritiek en heeft na het thuisduel met FC Groningen (2-0) ook een verklaring. “Ik heb niet echt een ding waarin ik uitblink.”

05 december 2016 - 15:00
UsershyraDesktopajax_dataimagesda6fbb2c6815cc29b5d3653e52f7be25_normal
Veltman vindt het terecht dat hij bij Bosz de voorkeur geniet. © Pro Shots

Veltman speelt inmiddels een goed jaar rechtsback. Hij kwam op die positie terecht toen Tete in de lappenmand zat en houdt zijn rivaal op de bank. Supporters kunnen dit niet plaatsen. "Waarom geen Tete," lezen we vaak terug na het publiceren van de opstelling.

“Er is best veel kritiek op mij, dat klopt. Ik heb niet echt een ding waarin ik uitblink, weet je. Ik sta naast Sánchez, die help ik enorm. Niet voor niks speelt hij heel goed de laatste weken, het hele seizoen eigenlijk wel. Daar heb ik ook mijn aandeel in,” deelt Veltman met Ajax Life.

“Ik sta mijn mannetje, probeer zoveel mogelijk vooruit te voetballen. Ik zet het neer voor me, daardoor komen we minder in de problemen. We hielden tegen FC Groningen weer de nul. Ik heb alleen geen goeie tackle en ren ook niet telkens langs de zijlijn. Ik heb geen specifiek ding, ik ben meer een allroundertje.”

Daar komt bij dat Veltman begon in het centrum en nu aan de zijkant staat. Meestal is het andersom en krijg je een steeds prominentere rol, denk aan Jan Vertonghen. Aan de zijlijn ben je meestal toch iets anoniemer. Zeker als je niet constant over de buitenspeler heen gaat, iets wat de rechtsachter zondag sowieso weinig deed.

“Cerny en Traoré hebben allebei een individuele actie, maar Traoré komt meer in de bal en Cerny staat dieper. Dat maakt het voor mij moeilijk om over Cerny heen te gaan, ook omdat Rusnak hem dubbelde. Rond El Ghazi was meer ruimte, op een moment dat Groningen ook nog eens vooruit wilde. Dan komt er meer ruimte voor mij.”

Je merkt het al: Veltman moet verbaal in de verdediging. Er wordt hem gevraagd naar waarom hij iets niet doet. Dat is rond Tete nooit een ding. Zeker niet na zijn optreden tegen Panathinaikos (2-0). Tete speelde een sterke tweede helft en maakte zijn eerste doelpunt voor Ajax.

“Kenny doet het goed en traint ook goed, maar ik zie geen reden waarom ik gewisseld moet worden. Helemaal niet. Al is het natuurlijk aan de trainer,” voegt Veltman snel toe. “Ik scoor hoog qua onderscheppingen en tackles, dat heb ik wel een beetje meegekregen. Maar Kenny was goed tegen Panathinaikos en dan wordt zo’n discussie gevoed. Ik vind discussie prima, als ik maar speel.”

Het vertrouwen van Veltman lijdt er niet onder, zelfs niet toen hij werd gepasseerd bij het Nederlands elftal. “Dat was een negatief momentje, maar de laatste weken speel ik gewoon prima bij Ajax en daar moet ik het eerst laten zien. Zonder vertrouwen zou ik ballen terugspelen of opzij leggen, maar ik durf gewoon een lange pass aan. Ik zit wel lekker in mijn vel.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >