Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vaag: Ajax vergooit koppositie in laatste tien minuten

Als, als, als. We weten dat het niet telt, zeker niet als het om voetballen gaat. Maar we zijn wel een patroon op het spoor. Als de Ajacieden in de slotfase iets beter zouden opletten, was niet Feyenoord maar Ajax koploper van de eredivisie geweest.

19 december 2016 - 13:41
UsershyraDesktopajax_dataimages6185d8c4d1985aba26779908c1089825_normal
Niet voor het eerst stapt Ajax met een kater van het veld. © Pro Shots

De topper tegen PSV was misschien wel het ultieme voorbeeld. De lampenclub speelde na de 1-0 voor zijn laatste kans om zijn seizoen te redden en begon ballen te pompen, waarna wij eens op de klok keken: duurt het nog lang? Ja, er stonden 65 minuten op de klok.

Je voelde Ajax wegzakken en het kon haast niet goed gaan. En inderdaad, Siem de Jong produceerde na tachtig minuten de gelijkmaker. In andere moeilijke potjes, tegen Feyenoord (1-1), AZ (2-2) en FC Twente (1-0) ging het ook steeds in de laatste tien minuten mis. De zeperd thuis tegen Roda JC (2-2) kunnen we hier nog aan toevoegen.

De eerste paar keer kon je nog wijzen op het (noodgedwongen) wisselen van Hakim Ziyech, waarna Ajax instortte. Dit scenario voltrok zich ook in diverse Europese wedstrijden. Maar de laatste weken geeft de ploeg van Peter Bosz de goede uitgangspositie net zo goed uit handen als de spelmaker nog binnen de lijnen staat.

  Ploeg Na 80 min Na 90 min Verschil
1 Ajax 17-44 17-37 -7
2 Feyenoord 17-36 17-42 +6
3 PSV 17-32 17-34 +2

Tabel 1: Verschil in stand eredivisie na 80 en 90 minuten spelen.

Als we voor de gein een ranglijst maken op basis van de stand na tachtig minuten – geïnspireerd door @yaya_ajax – dan wisselen Ajax en Feyenoord van plek. Ajax verspeelt zo veel punten in de slotminuten, dat dit zelfs beslissend kan zijn in de titelstrijd. Zeker als Feyenoord juist extra punten blijft pakken in diezelfde fase.

Hoe kan dat toch iedere keer? Peter Bosz erkende vrijdag tijdens zijn persbabbel al dat het probleem speelt, zoals er deze zomer telkens tegengoals vielen uit spelhervattingen, maar een directe oplossing bleef uit. Daley Sinkgraven en Joël Veltman vinden de vraag van Ajax Life net zo goed moeilijk te beantwoorden.

“PSV gooit Siem de Jong erbij en krijgt daardoor meer kopkracht. Ook als we druk naar voren zetten, komt die lange bal heus wel. Luuk wint veel kopduels, dan moeten we de tweede ballen hebben. Dat ging meestal goed. Maar ook een keertje niet,” aldus Veltman.

“Ik had niet het idee dat we kapot waren, al leek dat door onze wissels misschien wel zo. We speelden een hoog tempo in de eerste helft, later voel je dat wel. PSV dwong ons naar achteren en die lange bal komt toch wel.”

Sinkgraven bestrijdt dat de tank bij Ajax dit seizoen te vroeg leeg is. “We spelen altijd met het idee om hoog druk te zetten en dat vergt energie, maar we hebben genoeg wedstrijden gespeeld waarin we het negentig minuten volhielden.”

Opvallend is dat Ajax zijn meeste wedstrijden wint met twee goals verschil. Slechts vier keer trok het nipt aan het langste eind, waarbij FC Utrecht vlak voor tijd zijn achterstand verkleinde tot 3-2. Zit het ‘m daar misschien in?

“Er komt ook een beetje druk bij kijken,” luidt het vermoeden van Sinkgraven. “Bij maar een goal verschil weet je dat de tegenstander lange ballen gaat spelen, waarbij die een keer goed kan vallen. Over het algemeen doen we het goed, maar het blijft zonde.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >