Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Mijn 2016: Marko

Als voetbalsupporter bestaat het kalenderjaar helemaal niet - ik zou niet weten voor wie wel eigenlijk, hooguit voor de kalendermakersindustrie, maar dat terzijde. Dat maakt het des te leuker om aan een opvallend moment terug te denken.

27 december 2016 - 14:51
UsershyraDesktopajax_dataimages84f413b39acee694fca23d5e3afed759_normal
De dag voor Cruijff was enkele tellen van Pantelic. © Pro Shots

Aan het eind van een seizoen zit je altijd zo vast aan al dan niet gehaalde doelen. Met de Kerstdagen kun je gewoon lukraak je gedachten laten gaan. Daar leent 2016 zich prima voor.

De eerste helft van het jaar lijkt eeuwen terug. Onder begeleiding van de huidige ex-coach van Inter. Toch komt mijn moment van 2016 uit dat tijdperk. April. Uit de eerste thuiswedstrijd na het overlijden van Johan. Tegen PEC.

Het was een gedenkwaardige dag. Mooie momenten van stilte en memorabele ogenblikken van lawaai. De Engelenbak was gevuld met veel oud-spelers. Niet per se vanwege het overlijden, de reünie was al voor het seizoen ingepland. Het kwam gewoon prachtig uit. Logisch.

Het was me toen reeds duidelijk dat de Arena al Cruijffstadion is geworden. Dit officieel rondkrijgen, kan niet anders dan een kwestie van tijd zijn. Mijn moment heeft echter met iets heel anders te maken. Met Marko Pantelic. Of liever, met de romantische aard van de gemiddelde supporter.

Zijn populariteit ontstijgt duidelijk het spelletje.

Op deze bewuste middag ging er namelijk behoorlijk wat door het stadion heen, toen de Serviër even op de grote schermen te zien was. Een paar seconden maar.

Marko Pantelic.

Het was meteen duidelijk dat hij nog altijd erg geliefd is hier. Een vreemdelingenlegioenvoetballer die ook toevallig eens in Amsterdam is komen aanwaaien. Geen onaardige speler, maar ook geen wereldtop. Zijn populariteit ontstijgt duidelijk het spelletje.

Dankzij zijn Wikipedia-pagina weet ik dat hij ooit heeft meegedaan aan de Soundmixshow, in Kroatië. Marko had dus ooit aspiraties als zanger, al ontkende hij zelf dit mooie verhaal. Misschien is hij desondanks wel per ongeluk voetballer geworden. Is het voor hem gewoon een manier om wat van de wereld te zien. Heeft hij vooral behoefte aan erkenning en maakt de manier waarop hem niet zoveel uit.

Hoe het ook zit, het siert hem. Zo’n vagebondenbestaan willen we allemaal wel. Met die eeuwige klapgebaren in de lucht na allerhande klote passjes. Door uit te stralen een doorbijter en een teamplayer te zijn. Door lang sluik haar te dragen. Door onaantastbaar te zijn.

In Amsterdam zal hij nog lang een held blijven. Niet dat een voetbalstadion hier ooit zijn naam zal dragen. Een karaokebar behoort zeker tot de mogelijkheden.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >