Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Mijn 2016: Als een boer met kiespijn

Het jaar 2016 zit er bijna op. In vele opzichten een bewogen sportjaar, waardoor het best lastig is om er hier slechts één Ajax-moment uit te lichten. Er waren vele mooie momenten, zoals die week eind september waarin Ajax heer en meester was in de competitie, beker en Europa. Maar er waren ook grote dieptepunten, zoals natuurlijk het overlijden van Cruijff dat was.

30 december 2016 - 13:00
UsershyraDesktopajax_dataimages64b53d60c069cbf68bb01fa4a0d555b2_normal
Geen toeterende Ajacieden langs de snelweg, maar een roemloze terugreis. © De Brouwer

Een ander sportief dieptepunt betrof het gelijkspel in Doetinchem, dat resulteerde in een titel die nooit gedragen zal worden. Van alle voetbalmomenten dit jaar, met stip helaas eentje die blijft hangen. De wedstrijd waarin Ajax het kampioenschap vergat te verzilveren, was een slechte droom die ik in mei op de tribune van de Vijverberg had.

Wat was ik vooraf blij en trots dat we kaartjes hadden bemachtigd. Hoe gaaf om ze aan te kunnen moedigen terwijl ze kampioen worden in een stadion, waar je praktisch op het gras erbij kan gaan zitten na afloop. Het liep allemaal wat anders. Ik kan je zeggen, het kwam dicht in de buurt van zelfkastijding om die dag uit in een thuisvak te zitten tussen de Superboeren, zoals ik vermomd met mijn broer deed.

Telkens als Ajax de bal verloor of kansen miste, ontsteeg om mij heen een gejuich van jewelste. De kwelling werd groter met het weggeven van de voorsprong, en het feit dat de hele selectie niet bij machte was om het verschil goed te maken. Ze hadden een totale offday. Een tragisch verlies van een heel seizoen, dat tot stand kwam in slechts 45 minuten. We waren zo dicht bij de titel, maar verdienden die (net) niet.

We waren zo dicht bij de titel, maar verdienden die (net) niet.

Ik kreeg een lesje incasseren. De Superboeren, waaronder ook vrienden van ons, ervoeren het gelijkspel tegen het machtige Amsterdam als winst en gingen helemaal los. Om leedvermaak te vermijden en het vooral niet aan te wakkeren, lachten wij onszelf als een boer met kiespijn richting de uitgang. Slalommend en al tussen de feestende boeren door.

Om de tantaluskwelling compleet te maken, passeerde ons op de snelweg naar huis – oh ironie – ook nog de Ajax' spelersbus, die eenzaam terugreed zonder titel en met een verslagen selectie.

Wat had ik mij dit toch anders voorgesteld; met toeterende supporters en zo. In plaats daarvan zag ik hen roemloos terugrijden naar Amsterdam door oneindig groen laagland, onder een strakblauwe hemel. De chauffeur had zijn voet op het pedaal gezet, de motorpolitie stond het gezien de omstandigheden blijkbaar toe. Het zonnetje scheen ondertussen zo vrolijk bij dit hele tafereel, dat het niet misstaan had als scène in The Truman Show.

Terugkijkend op die dag, overheerst nu vooral het gevoel een bijzonder sport- en Ajaxmoment meegemaakt te hebben. En hoewel niet fraai, het was en is een tweede plek met een goed verhaal. Want het mooie is dat dit kampioenschap van PSV stiekem toch altijd het verhaal van Ajax blijft.

Daarnaast liet die dag zien dat voetbal onvoorspelbaar blijft en daardoor zo leuk om te kijken. Sometimes you win some, sometimes you loose some. Het was geweldig dat de competitie tot de laatste minuut spannend was. Dat mag wat mij betreft best vaker het geval zijn. Alleen dan wel zonder kiespijn graag.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >