Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Mijn 2016: Adoratie in de Akkerstraat

Meestal vergeet ik te kijken naar het jaarlijkse Sportgala van NOC*NSF. Ditmaal belandde ik er al zappend, omdat Bayern München - Red Bull Leipzig al na een halfuur gespeeld was. De natte ogen van Frank Rijkaard brachten me terug naar Betondorp.

27 december 2016 - 12:30
UsershyraDesktopajax_dataimagesa734bca0ba263cc4b6ac0fa001eb3cd1_normal
Ruim vierduizend Ajacieden liepen in april mee in de Cruijffmars. © Pro Shots

Tijdens het indrukwekkende (muzikale) eerbetoon aan de ons ontvallen Johan Cruijff, zag ik Rijkaard een fantastische anekdote voordragen over een Bosbaanloop die hij samen met zijn leermeester had gelopen.

Of beter gezegd: had moeten lopen. Het kwam er niet van, want de twee namen de kortste route. “Ik had gepikt met Johan Cruijff,” zoals Rijkaard het verwoordde.

Cruijff... mijn gedachten gingen terug naar het vorige seizoen. Op zondag 3 april liepen duizenden anderen ook samen met Johan. In Betondorp vond een Cruijffmars plaats, een groots eerbetoon aan de man die Ajax op de kaart had gezet. Betondorp huilde en nam rouwend en met een blikje bier afscheid van zijn bekendste voetbalzoon.

De nauwe straten van Betondorp overspoelden met tranen.

Die dag schreef ik een reportage (Adoratie in de Akkerstraat) vanuit het hart van de historische rood-witte treurmars. De nauwe straten van Betondorp overspoelden met tranen. Ik zag verdriet bij de oudste generatie fans, respect bij voetbalvaders en hun zoontjes liepen in shirtjes met daarop het portret van de legendarische nummer veertien.

De immense bloemenzee in de Akkerstraat, het massale vuurwerk tegenover zijn geboortehuis, de uitdijende rouwstoet bij Duivendrecht, de beats van Bob Marleys’ Three Little Birds in de Bijlmer en het afsluitende eerbetoon in de Arena maakten dit ongekend grootse eerbetoon voor mij persoonlijk tot het meest memorabele moment van 2016.

Ajax en Johan Cruijff zullen voor altijd aan elkaar verbonden blijven. Maar toch, met zijn overlijden verloor de club voor mij in dit kalenderjaar een groot deel van zijn gezicht.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >