Kluivert loodst Jong Ajax in slotfase langs Cambuur

Mede dankzij een uitstekend spelende Justin Kluivert won Jong Ajax vrijdagavond op bezoek bij SC Cambuur. Lang keek de ploeg van Marcel Keizer tegen een 1-0 achterstand aan, maar in de laatste tien minuten wisten de Amsterdammers het tij te keren: 1-3.

03 december 2016 - 08:30
UsershyraDesktopajax_dataimages83be76c649637183e87cefbb814e2593_normal
Kluivert gaat nog wel even met zijn vader oefenen op strafschoppen. © Pro Shots

Niet alleen gaf Kluivert de assist op de 1-1, in blessuretijd scoorde hij ook nog uit een zelf versierde strafschop. Die werd eerst gekeerd, maar in de rebound schoot Kluivert alsnog de 1-3 binnen. “Ik denk dat mijn vader wel even voor gaat doen hoe je een penalty neemt,” grapte hij voor de camera’s van Fox Sports.

Met name aan de manier waarop Kluivert de strafschop versierde zag je de klasse van de zoon van Patrick. Het 17-jarige talent tikte de bal met de hak over zijn verdediger heen, die Kluivert vervolgens alleen kon stoppen met een overtreding. Het doelpunt wat daaruit volgde betekende het eerste doelpunt van Kluivert in het betaald voetbal. Hij klopte zo zijn vader, die 211 dagen ouder was toen hij zijn eerste doelpunt maakte voor Ajax, al was dat wel in de eredivisie voor Ajax 1.

Bij Jong Ajax mocht ook Thulani Serero weer eens opdraven. Je zou hem bijna vergeten, maar de Zuid-Afrikaan staat nog altijd onder contract bij de Amsterdammers. “We misten wat jongens die bij het eerste zitten en in deze ambiance kozen we voor ervaring,” was de uitleg van Keizer die Serero zo de eerste minuten van het seizoen gunde.

SC Cambuur, over een kleine twee weken de tegenstander van Ajax 1 in de het bekertoernooi, had sinds het ontslag van trainer Rob Maas de weg omhoog ingezet. Ook tegen Jong Ajax gingen de Friezen voortvarend van start. Nadat Cambuur was uitgeraast nam Jong Ajax het heft in handen, maar tot echt grote kansen leidde dat niet.

Het openingsdoelpunt van Cambuur kwam na ruim een uur spelen uit de lucht vallen. Ondanks het overwicht van Jong Ajax kwamen de Friezen met een mooie aanval op voorsprong. Jergé Hoefdraad mocht het uiteindelijk afmaken.

Aan de hand van Kluivert wisten de Amsterdammers de achterstand in de laatste tien minuten dus om te buigen. Eerst gaf de aanvaller uit een hoekschop de bal panklaar op het hoofd van Frenkie de Jong, die de keeper kansloos liet. Pelle Clement rondde twee minuten na de gelijkmaker een uitstekende counter af en zette zijn ploeg op voorsprong. Kluivert zelf zorgde zoals eerder vermeldt voor het slotakkoord.

Door de zege in Friesland stijgt Jong Ajax naar de tweede plek in de competitie. De ploeg van Keizer staat nog maar twee punten achter koploper VVV-Venlo.