Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Geluk bij een ongeluk?

Het zomerse doorselecteren bij Ajax pakte het meest nadelig uit voor Anwar el Ghazi. De emotionele aanvaller schoot vervolgens uit zijn slof, kreeg zijn straf en begint nu weer op nul. Net op tijd.

02 december 2016 - 14:06
UsershyraDesktopajax_dataimages7668949700f91ab37e3539721cde33cb_normal
Krijgt El Ghazi door de blessure van Traoré een versnelde rentree? ©Pro Shots

De rechtsbuitenpositie bij Ajax is bij de achterban omstreden. De gunfactor ligt niet bij Chelsea-huurling Bertrand Traoré, terwijl El Ghazi amper indruk maakte in de minuten die hij op de rechterflank kreeg. Bovendien bleek Hakim Ziyech beter vanaf het middenveld.

El Ghazi kreeg er in het begin van het seizoen als eerste de kans om zich te bewijzen toen Traoré vooral als Ajaxspits werd gezien. Beiden overtuigden echter niet in de ogen van Bosz. De ommekeer volgde in Deventer, waar Traoré voor het eerst de kans kreeg als rechtsbuiten. Dat doet hij sindsdien vrijwel wekelijks. Hij werkt er harder, verdedigt beter mee en is dreigender in zijn acties dan El Ghazi.

Shit, zal El Ghazi gedacht hebben. Vorig seizoen Lasse Schöne, nu Traoré. Als Traoré alsnog spits moest spelen, zoals tegen Vitesse en Heracles, kwam Ziyech rechtsbuiten te spelen. Dat was slikken, derde keus en klaarblijkelijk geen optie meer in de spits, zoals dat nog wel gebeurde onder Frank de Boer. Dolberg en Cassierra zijn daar de voornaamste kandidaten. Kortom, het doorselecteren pakt voor El Ghazi nadelig uit.

El Ghazi is nog jong en mag fouten maken. Daarin heeft hij gelijk.

El Ghazi verraste iedereen in zijn eerste Ajaxseizoen (2014/2015). Een jaar later had hij betere statistieken met minder speelminuten. Sinds deze zomer moet hij zich schikken in een bijrol. Minder minuten, minder statistieken. Minder loftuitingen en meer kritiek. Ga daar maar eens mee om.

De botsing met Bosz volgde vanuit een 'emotionele handeling'. El Ghazi vraagt nu om krediet. Hij is nog jong en mag fouten maken. Daarin heeft hij gelijk. En uit gemaakte fouten kun je lering trekken. Bijkomend voordeel van zijn verbanning naar Jong Ajax: El Ghazi is er in relatief korte tijd mentaal sterker van geworden.

De aanvaller voerde een fijn gesprek met Bosz en begint weer op nul, zoals dat zo mooi heet. Hamvraag: is het reëel nu een basisplaats te verwachten voor El Ghazi? Nee, ik  vind de Burkinees – mits fit – aantoonbaar beter passen in het team. Wat dat betreft ben ik benieuwd hoe El Ghazi zondag door de Arena ontvangen zal worden, aangezien Traoré tegen de Groningers ontbreekt met een bovenbeenblessure. 

Is de blessure van de Burkinees een geluk bij een ongeluk? Bosz moet het basiselftal immers klaarstomen voor een periode zonder Traoré (en Ziyech) tijdens de Afrika Cup, van 14 januari tot en met 5 februari. Mochten beide Ajacieden ver komen, dan missen ze de eerste vier of vijf duels in 2017.

El Ghazi zal ongetwijfeld hun grootste fan zijn. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >