Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De mistwedstrijd: Ook mistig bij de return in Liverpool

Het is inmiddels vijftig jaar en één dag geleden dat Ajax met 5-1 won van Liverpool in de mistwedstrijd. Ter afsluiting van onze serie: er moest nog een return worden gespeeld, waarbij de mist ook wederom een rol zou spelen.

08 december 2016 - 12:12
UsershyraDesktopajax_dataimages7d5c3eec487d21431401b7af96d67a97_normal
Vage beelden, dit keer vanuit Liverpool. © Archief SV Ajax

Mist is iets van alle tijden. In 1966 zal ook niemand raar hebben opgekeken toen 's ochtends de gordijnen werden opengedaan en de overkant van de straat niet goed zichtbaar was. Voetballen in de mist vormt dan ook geen uitzondering, al is de dichtheid in het Olympisch Stadion natuurlijk extreem bij Ajax - Liverpool. Vooral in de tweede helft.

De mist speelt al een rol in aanloop naar het duel op 7 december. Als Ajax op 13 november thuis de kraker tegen Feyenoord speelt, wil Liverpooltrainer Bill Shankly de Amsterdammers graag bekijken. Want ook dit is een topwedstrijd en dus is de kans het grootst dat naast Ajax’ kracht ook de zwakte van de ploeg van Rinus Michels bloot wordt gelegd.

Ajax toont alleen zijn kracht en wint met 5-0. Maar zonder Shankly op de tribune. De Engelse trainer strandt op het vliegveld van Liverpool. Door dichte mist in Engeland ligt het vliegverkeer plat. En dus kan Shankly weer de auto naar huis nemen. Een week later is hij alsnog aanwezig bij Ajax - Telstar: 4-2.

Dat op 7 december de wedstrijd bijna wordt afgelast en de Engelse tegenstander moeite heeft om in Amsterdam te geraken, geeft de Amsterdammers te denken. En dus wordt besloten om voor de return geen risico's te nemen. Trainer Rinus Michels wil niet op dinsdag, maar al op maandagochtend vertrekken naar Liverpool. En dat gebeurt dan ook.

Het is maar goed ook, want ook in Liverpool is het af en toe mistig. Zo ook tijdens de return. “Eigenlijk ongelooflijk,” stelt Sjaak Swart nu. “Al was het zicht in Liverpool nog een stuk beter dan in Amsterdam. Vandaar dat Ajax - Liverpool echt dé mistwedstrijd is gebleven.”

Volgens teamgenoot Barry Hulshoff is er sprake van typisch Engels weer. “Het was vooral druilerig, en het was meer dauw dan echte mist, in mijn beleving. Maar optimaal was het weer niet.”

De grootspraak van Shankly na de 5-1 in Amsterdam – "We winnen thuis met 7-0" – blijkt uiteindelijk totaal ongegrond. Liverpool redt met moeite de eer voor eigen publiek door een buitenspeldoelpunt van Roger Hunt: 2-2. In eigen huis toont de Liverpooltrainer zich een betere verliezer, zo blijkt na het laatste fluitsignaal. Swart: “Shankly was de eerste die bij onze kleedkamerdeur stond om ons te feliciteren. Dat vond ik heel sportief van hem.

In Liverpool is het niet de mist, maar het publiek dat een grote indruk achterlaat bij de Ajacieden. Hulshoff spreekt van een 'geweldige sfeer'. Swart: “Die Spionkop achter het doel was fantastisch. Liverpool had een speler, Ian St John, die steeds werd toegezongen. Massaal. Eerst het ene deel 'Ian', en na een korte pauze het andere deel van het vak 'St John'. De tribune ging heen en weer. Mensen sprongen naar voren, ik dacht echt; oei, oei, dat gaat mis. Maar op tijd gingen ze weer naar boven. Dat was erg mooi om te zien. Ik heb mede daardoor altijd wel een zwak gehouden voor Liverpool. Nog steeds.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >