Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz: 'Cerny kan veel beter, vanaf links en rechts'

Bertrand Traoré is niet van de partij zondag als Ajax het opneemt tegen FC Groningen. Het is nog best een dingetje om zijn vervanger aan te wijzen. Vaclav Cerny behoort tot de kandidaten, maar of hij de beste papieren heeft? Stabieler worden, luidt de opdracht.

02 december 2016 - 15:21
UsershyraDesktopajax_dataimagesd87a36375a271364d17b18be7fa822db_normal
Twee opties voor Cerny, als hij constanter wordt. © Pro Shots

“Volgens sommigen gaat Ajax niet al te veel missen, maar daar ben ik het niet mee eens. Bertrand heeft altijd dreiging, of hij nou goed of slecht speelt. Hij heeft een actie, kan een man passeren, iemand voor de keeper zetten er zelf komen,” verklaart Peter Bosz waarom hij tot dusver steeds koos voor Traoré.

Kiezen voor Traoré is er nu niet bij. Blessa. De vaste rechtsvoor kon de hele week niet trainen, vanwege ongemak met zijn bovenbeen. Cerny speelde vorig seizoen met enige regelmaat rechtsvoor, en met de straf voor El Ghazi in het achterhoofd, is hij een optie.

Toch kan Bosz hem ook zomaar weer op de bank zetten. De optredens van Cerny zijn, hoewel vooral vanaf links, best wisselvallig. Hij werd tegen NEC al in de rust gewisseld. Wat moet hij verbeteren, en belangrijker nog: vanaf welke vleugel ziet de trainer hem het liefst?

“Ik denk dat hij zowel vanaf links als rechts kan spelen. Toen ik kwam, is mij verteld: vanaf rechts, kruisend naar binnen, is Vaclav dreigend en komt hij op de juiste manier voor de goal. In de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys, weliswaar met Nouri achter zich, was hij vanaf links ook dreigend. Ik denk dat hij beide kan," aldus Bosz tegenover Ajax Life.

Als Cerny een stabiele factor was, zou Bosz niet eens twijfelen en hem in de basis zetten, zondag tegen FC Groningen. Zo ver is het echter nog niet. “Hij kan veel beter,” klinkt het tijdens het persgesprek. “Laten we eerlijk zijn, die jongen is negentien jaar en zoals zo vaak gaat het dan met ups en downs.”

“Het verschilt per speler, maar veel jongens van negentien jaar oud zijn niet stabiel. Soms vind je er eentje, dat is een uitzondering. Wellicht heeft Vaclav net iets langer nodig. Wij kijken naar potentie en dat herkennen we allemaal bij hem. Net zoals ons voetbal beter werd – goede fases duren steeds langer – moet ook Cerny zijn spel verbeteren.”

Cerny zelf liet recent weten dat hij een vechter is en vastbesloten om het bij Ajax te maken.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >