Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Amin Younes moet verdedigd worden

Vleugelspelers moeten bij Ajax het verschil maken, kreeg Amin Younes afgelopen zomer van Peter Bosz te horen. De Duitse dribbelaar weet die opdracht nog niet met goede statistieken te vervullen.

15 december 2016 - 13:18
UsershyraDesktopajax_dataimages39c73df876524986493c0e3c4fbf2e4f_normal
De avonturen van Amin Younes eindigen te vaak in mineur. © Pro Shots

Is hij op zijn best als vleugelspeler of als aanvallende middenvelder achter de spits? Bij Ajax vinden zowel Peter Bosz als eerder Frank de Boer dat Amin Younes vanaf links creativiteit en dreiging moet brengen. Horst Hrubesch, geen kleine naam in het Duitse voetbal, ziet in zijn landgenoot echter de ideale ‘10’. De Duitser trainde Younes jarenlang, beiden zijn goed bevriend en de Ajacied beschouwt hem zelfs als tweede voetbalvader.

Younes is een meester in de kleine ruimte, rap en bij vlagen onnavolgbaar. Natuurlijk hoor ik het gemor om me heen als een fraaie dribbelsolo sterft in schoonheid. Of dat hij zich vastloopt. Of de bal beter direct met links had moeten voorgeven in plaats van voor de zoveelste keer terug te kappen naar zijn betere rechterbeen. Maar; Younes staat in het veld om acties met ingecalculeerd risico op balverlies te maken. Hij mág er fouten maken.

Younes staat in het veld om acties met ingecalculeerd risico op balverlies te maken.

In kroeg- of verjaardaggesprekken merk ik dat ik hem de laatste tijd vaak verdedig. Ik ben nooit zo van de adoratie van spelers (tenminste niet meer sinds mijn tienerjaren), maar Younes is voor mij een speler voor wie ik naar het stadion ga. Gekscherend noemen ze me op de redactie soms de voorzitter van de Amin Younes-fanclub.

Vorig seizoen eindigde de linksbuiten met acht treffers en vijf assists. Dit seizoen staat zijn teller vooralsnog op twee treffers (Celta de Vigo-uit en -thuis) en 2 assists (AZ-uit en ADO-uit). Hij is wel de speler met de meest onsuccesvolle doelpogingen in de eredivisie.

Zorgwekkend
Hij doet dus wat-ie moet doen, maar mist rendement. Daar werkt hij al vanaf de zomer aan, zei hij me. Dan is het wel zorgwekkend dat dit vier maanden later nog niet resulteert in betere statistieken. Zit het er dan niet in? Moet hij zich in de winterstop zorgen gaan maken als Ajax wellicht een aanvallende vleugelversterking koopt? Ik kan het me niet voorstellen.

Als Younes wél al een ongelooflijk rendement had, zou hij niet bij Ajax spelen maar voor een grote club. Dan heb je het over voorspelbare vleugelspelers die vanwege hun voorkeursbeen altijd naar binnen komen, maar amper zijn af te stoppen. Zelfs niet met dubbele dekking. Denk aan Arjen Robben. Younes komt vooralsnog niet verder dan de omschrijving een ‘type Robben’.

Wat ook niet helpt: Younes voetbalde aanvankelijk met Mitchell Dijks en Nemanja Gudelj in zijn rug. Nu zijn dat Daley Sinkgraven en Hakim Ziyech. In de spits staat niet Bertrand Traoré maar Kasper Dolberg. Dat voetbalt toch anders. Zie je, verdedig ik hem weer.

Toch heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt. Ik zou hem ook graag eens als meest aanvallende middenvelder zien spelen. Niet als valse linksbuiten, maar vanuit een centrale rol. Ook Davy Klaassen heeft ooit een opvolger nodig, mocht Donny van de Beek inderdaad meer een controleur blijken te zijn.

Als Younes na de winterstop wel doelpunten en assists achter zijn naam weet te krijgen, voorspel ik Ajax een fraaie tweede seizoenshelft. Wellicht kan hij daar zondag al een voorschot op nemen tegen PSV, de club waartegen hij zijn allereerste doelpunt maakte. Hup Amin!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >