Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax - FC Groningen: drie dingen die je vooraf moet weten

Groningen-thuis lijkt als je naar de geschiedenis kijkt een makkie voor Ajax. De Noordelingen wisten nog nooit te winnen in de Amsterdam Arena en Ajax is de laatste weken in uitstekende doen. Maar ook Groningen lijkt zijn draai te hebben gevonden en met een spits in vorm is Ajax gewaarschuwd.

03 december 2016 - 13:26
UsershyraDesktopajax_dataimages645bf3908546566097c8a59ffaae286a_normal
Tom van Weert is de man in vorm bij Groningen. © Pro Shots

Sterke bank Groningen
Bij Ajax kennen we het verhaal van de kikkers inmiddels. Peter Bosz heeft handen en voeten te kort om de sterke reservebank tevreden te houden. Maar ook Ernest Faber heeft de beschikking over sterke wisselspelers. Bosz weet hoe het is om goede spelers op de bank te hebben. “Dat is voor Faber ook wel een dingetje,” zei hij vrijdag bij het wekelijkse perspraatje. “Er zitten bij FC Groningen goede spelers op de bank. Hedwiges Maduro natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook Tom Hiariej. Ze beschikken over een uitstekende selectie.”

Groningen scoort moeilijk in Amsterdam
De geschiedenis wijst uit dat FC Groningen het doorgaans lastig heeft in de Arena. De Noordelingen scoorden de laatste acht wedstrijden in Amsterdam in totaal slechts één keer. Filip Kostić was in het seizoen 2013-14 de laatste speler van Groningen die wist te scoren. Groningen wist in de Arena nooit te winnen. De laatste zege op bezoek bij Ajax was op 3 mei 1994 (0-2). Faber speelde destijds als huurling voor de Groningers en kan zich de zege nog goed herinneren. “Voor de wedstrijd tegen Ajax verbleven we een paar dagen in het Oranjehotel. Ajax was net kampioen geworden, was in de euforie en daarvan hebben we geprofiteerd,” zegt hij op de clubsite.

Spits in vorm
Ajax heeft Kasper Dolberg, Groningen heeft Tom van Weert. De spits die deze zomer de overstap maakte van Excelsior naar FC Groningen had wat opstartproblemen, maar heeft zijn draai inmiddels gevonden. In de laatste vier eredivisiewedstrijden was de centrumspits betrokken bij vijf doelpunten (vier goals, één assist). De doelpunten van Van Weert gaan hand in hand met de opmars van de Groningers. De club pakte uit de laatste vijf competitieduels tien punten en klom zo naar de elfde plek in de eredivisie met twee punten achterstand op nummer zeven FC Utrecht.

Ajax en Groningen trappen zondag om 16:45 uur af in de Amsterdam Arena. Serdar Gözübüyük zal het duel in goede banen proberen te leiden.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >