Nieuws

Wat ons opviel bij Ajax' zege (0-1) in Heerenveen

Dat het lastig zou worden in Heerenveen, was wel te verwachten. En dus mogen we blij zijn met de 0-1 en drie punten, na een duel van gemiste kansen en veel overtredingen. Wat viel ons nog meer op?

27 november 2016 - 15:25
UsershyraDesktopajax_dataimagesc3785781cd91c8a3f1dd61d072bf9a88_normal
Het was meer vechten dan lekker voetballen vandaag © Pro Shots

Don Van de Beek
Donderdag werd hij tot beste Ajacied benoemd in de wedstrijd tegen Panathinaikos, vanmiddag brak hij de ban: Donny van de Beek. In de 66ste minuut viel hij in voor Hakim Ziyech, niet na een paar dagen griep niet heel erg in goeden doen was. En Van de Beek liet zich meteen gelden. Na eerst een mooie pass op Bertrand Traoré stuurde hij met een slim balletje Davy Klaassen diep in de 72ste minuut. De aanvoerder omspeelde Erwin Mulder en schoot uit alsnog een lastige hoek raak: 0-1. En dus bekronen we Van de Beek wederom als man van de wedstrijd. Ofwel: Don Van de Beek.

Danny Makkelie mag een nieuw fluitje declareren
Voor scheidsrechters moet de wedstrijd Heerenveen – Ajax er een zijn waarvan je hoopt die aangewezen te krijgen. Want het is bijna altijd spektakel als beide ploegen tegen elkaar spelen. Fair spel, mooie acties, heerlijke doelpunten: we maken het vaker wel dan niet mee in het Abe Lenstrastadion. En dus was Makkelie ongetwijfeld in zijn nopjes. De scheidsrechter mag echter een nieuw fluitje gaan declareren bij de bond, na het vele fluiten. Niet dat de noppen door de lucht vlogen, het was wel een duel van de duels, waarbij te vaak onrechtmatig een tegenstander gestopt moest worden. Hij floot uiteindelijk zo'n veertig keer voor overtredingen. Maar goed, op het moment dat het moest, floot hij niet. Of juist verkeerd. Klaassen had een strafschop moeten krijgen, maar Makkelie floot voor een schwalbe. En gaf Klaassen geel, waardoor hij het thuisduel met FC Groningen mist.

Blij dat Reza Ghoochannejhad niet heel gevaarlijk werd
Onze Twitterman deze middag, Floris Roos, was vanochtend al aan het oefenen. Ghoochannejhad is niet de gemakkelijkste naam om na een grote kans, of doelpunt, snel te tikken. Uiteindelijk hoefde de aanvaller van sc Heerenveen maar een keer echt genoemd te worden, na een schot in de dertigste minuut. En dus kwam Floris goed weg. Pelle van Amersfoort was vanmiddag eigenlijk de gevaarlijkste man aan de kant van de Friezen, en had vooral voor rust een paar kansen. Maar ook hij wist Onana niet te verschalken, waardoor de Ajaxkeeper voor de derde keer op rij zijn doel schoon hield.

Namli ruilt al shirtje in de rust…
We snappen dat als Van Amersfoort een paar keer gevaarlijk is geweest, dat andere spelers dat ook willen zijn. Younes Namli dacht in de rust: dan trek ik alvast het shirt van Van Amersfoort aan. Of hij wilde gewoon een eigen schoon shirtje aantrekken en greep in de voorraadkast van de verkeerde stapel.Hoe dan ook, na acht minuten spelen in de tweede helft werd het spel even stilgelegd omdat er twee nummers 19, ofwel Pelle van Amersfoorts, in het veld liepen. Vragen we ons alleen af of Namli na de wedstrijd nog wel echt een shirtje heeft geruild.

Younes blijft wachten op eerste eredivisietreffer
We vulden een gele kaart in voor Younes, na tachtig minuten spelen. Zijn eerste van het seizoen. Maar dat is er nog altijd een meer dan doelpunten die de linksbuiten maakte in eredivisieverband. Europees scoorde de Duitser al twee keer, en daarmee leek hij aan de beterende hand. Vandaag moesten treffer één, twee en drie daar zijn, maar hij miste één, twee, drie keer, waarvan de laatste zo hoog over ging dat de bal nog spoorloos verdwenen is.