Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Wakker worden met Peter Bosz

Het is weer bijzonder als Ajax een wedstrijd niet wint. Wat een luxe! Ondanks de remise in Alkmaar zochten de spelers het uitvak op en kregen ze applaus toe. Je voelt een omslag, alhoewel die nog lang niet is voltooid. Onze ogen zijn wel al open.

08 november 2016 - 16:14
UsershyraDesktopajax_dataimagesbceb5247b154d2db8408feae0c97dfff_normal
Bosz neemt tenminste een afslag, weg van de rotonde. © Pro Shots

“Jullie spelen als een stelletje mietjes,” beet Peter Bosz zijn spelers toe in de rust van AZ - Ajax. Hij schudde zijn team wakker. Een dag later schreef de Volkskrant dat de Ajacieden zich spelers van een ‘artiestenelftal’ waanden. Die laatste opmerking geeft meer prijs dan het lijkt.

Als Ajax begin november wordt omschreven als ‘artiestenelftal’, durf ik het aan: Bosz ligt voor op schema. De trainer werd aangesteld om Ajax aantrekkelijk te laten voetballen. Dat lukt best aardig. Bosz neemt tenminste een afslag, waar je voorheen het idee had dat Ajax was verdwaald op een rotonde. Prompt wordt hem verweten te stellig te zijn...

Er moet nog steeds voldoende worden verbeterd, wat Bosz zelf als eerste toegeeft. Het is soms nog best fragiel en opperste concentratie is een vereiste, maar er is iets in gang gezet wat meer waardering verdient. Ik trek alvast vol goede moed naar de Arena, dat was wel eens anders. Ik kan amper wachten om te ontdekken wat de volgende wedstrijd brengt.

Is het Ajax van Bosz leuker om naar te kijken dan het Ajax van Frank de Boer? Ja, zeg ik met volle overtuiging. En het zit ook beter in elkaar dan de laatste twee jaar. Werkt Bosz misschien met beter materiaal? Ja, ben ik geneigd te zeggen. Het is geen toeval dat veel van De Boers basisklanten meer dan hen lief is op de bank zitten.

Als Ajax nu al wordt omschreven als ‘artiestenelftal’, ligt Bosz voor op schema.

Misschien werd er iets te veel vertrouwen geschonken aan talenten. Aankopen waren nooit nodig, nu ze met enige paniek toch zijn gedaan zie je wie de slachtoffers zijn. “Je wint geen prijzen met kinderen,” luidt in Engeland een gevleugelde uitspraak sinds Manchester United het tegendeel bewees.

Met kinderen kun je prijzen winnen, met kleuters is dat onmogelijk. Want dat is precies hoe diverse wissels – en hun begeleiders – zich nu gedragen. Als kleuters, ja. Ik kan er dan ook best de ironie van inzien dat de wissels steun proberen te vergaren aan de Basisweg, vanaf waar De Telegraaf trouwens nooit te beroerd is om keet te schoppen.

Dat is niet eerlijk naar Bosz, die zich ’s ochtends vast al eens verslikte in een slok koffie bij het openslaan van De Telegraaf. Hij kan weinig goed doen en leest in de wakkere krant steevast dat zijn favoriete, jonge spits door Marc Overmars als koopje van 350.000 euro werd weggeplukt bij Silkeborg. Zulke toevoegingen staan er nou nooit eens bij de gekochte 'kikkers' Bazoer en El Ghazi.

De trainer had na de pandoering van Rostov-uit (4-1) alle recht zijn kruiwagen te legen en andere keuzes te maken. Twaalf van de vijftien wedstrijden werden gewonnen met spel dat toegroeide naar een niveau waarop spelers even 'misplaatst arrogant' werden.

Bosz nam dit in de kleedkamer direct weg door zijn spelers wakker te maken. Een aardige tweede helft volgde, winst was niet onverdiend geweest. Laten we het op een groeistuip houden. Maar je ogen openen? Dat moet je toch echt zelf doen, desnoods vanaf de reservebank.

En anders druk je net als Gudelj maar lekker op 'unfollow'.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >