Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Voetbalbolwerk Amsterdam

Op de dag af veertig jaar geleden speelde Ajax tegen FC Amsterdam. 1-0 door Ruud Geels, op aangeven van Barry Hulshoff. Later dat seizoen was het Olympisch Stadion het podium van de kampioenswedstrijd.

29 november 2016 - 16:04
UsershyraDesktopajax_dataimagesb7bf5defcb66768ed2cc3f8807a11042_normal
1 mei 1977. Veel Amsterdammers zien Ajax kampioen worden in een uitduel. © Archief Ajax

Ajax speelde weer tegen de stadgenoot, met heel veel Amsterdammers op de tribunes. Vergeef mij deze nostalgische dwaling, maar het helpt mij een beetje mijn gedachten af te leiden van de verschrikkelijke vliegramp met de selectie van Chapecoense.

Ajax heeft dit seizoen een elftal waarvoor ik graag naar het stadion ga. In de Arena is het weer fijn langs de lijn, dat werk. Er gloort iets.

Toch mis ik als Amsterdammer een eigenwijze tweede betaald voetbalclub in mijn stad. Hoe kan het zijn dat een tweede profclub niet van de grond komt? Komt het door de grote en machtige schaduw van Ajax, waardoor er geen andere voetbalvereniging op de vruchtbare Amsterdamse voetbalbodem tot wasdom kan komen?

Er zijn wel wat ideetjes en initiatieven geweest. Zo was Richard Smith in 1990 van plan met FC De Sloterplas naar het betaald voetbal door te stoten. Hij wilde een ‘gezonde volksclub’ naast het ‘afstandelijke en commercieel georiënteerde Ajax’. Het idee strandde jammerlijk.

Komt het door de grote en machtige schaduw van Ajax?

Dat is nogal een ambitie. Recent nog wilde SV De Dijk niet zomaar spits Dennis Kaars naar Sparta laten gaan. Is het omdat de derdedivisionist uit Amsterdam Noord zo snel als mogelijk omhoog wil promoveren? Ik hoop het. Uit de fusieclub van Rood-Wit A (heb ik zelf gespeeld - als blije amateur) en Schellingwoude kwamen Ruud Krol, Martijn Reuser, Edgar Davids en Patrick Kluivert ooit voort.

Local heroes. Binding met een club en mannen uit jouw stad. Dat vind ik mooi. Als we kijken naar de selectie van FC Amsterdam van veertig jaar geleden, dan zie ik allerlei lijntjes lopen met mijn stad en mijn verleden. Verdediger Rob Bianchi was mijn gymleraar in de jaren tachtig. Toffe gast. Keeper Jan Jongbloed, in die tijd ook nog Oranje-international, verloor op tragische wijze na een blikseminslag zijn zoon, op het veld tegen mijn club Rood-Wit A. Pijnlijk, en het voelde als dichtbij.

Heini Otto. Nu ook Ajacied. Meer Amsterdams heb je ze niet. Hartverwarmend Mokums. Schitterend. Een van de grote talenten en drijvende krachten in het elftal van FC Amsterdam. Met mannen als Otto en Bianchi heb ik meer dan met Johan Zuidema, Johnny Dusbaba en zelfs Ruud Geels.

Let op: ik blijf Ajax trouw. Maar er is denk ik niets mooier dan een uitwedstrijd van onze club in Amsterdam. Een OV-combi. Of verplichte fietsroute. Luchtfietserij? Nee hoor. Op 1 mei 1977 vierde Ajax zijn landstitel na een zwaarbevochten zege in het Olympisch stadion. Uit tegen FC Amsterdam.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >