Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heerenveen - Ajax: drie dingen die je vooraf moet weten

Potjes tussen Ajax en Heerenveen zijn aantrekkelijk zo wijst het verleden uit. Doorgaans kun je veel doelpunten verwachten en twee ploegen met aanvallende intenties. Ajax gaat zondag (aftrap: 14.30 uur) op bezoek in Friesland. Welke drie zaken moet je voorafgaand aan de wedstrijd weten?

26 november 2016 - 12:48

Geen warm welkom voor Ziyech
Het is nog even de vraag of Hakim Ziyech op tijd fit is voor het duel met zijn oude werkgever. De creatieve middenvelder was de afgelopen week goed ziek en Peter Bosz gaf al aan dat Ziyech echt weer honderd procent beter moet zijn wil hij hem in de selectie opnemen. Mocht hij er toch bij zijn dan staat Ziyech geen warm welkom te wachten in het Abe Lenstra Stadion. De middenvelder keerde als speler van FC Twente al terug bij de club waar hij zijn eerste stappen in betaald voetbal zette. Dat ging gepaard met fluitconcerten en boegeroep. Hij werd bij Heerenveen al een keer teruggezet naar de beloften en met name zijn transfer naar FC Twente werd hem niet in dank afgenomen.

“Ik ben altijd gebrand als ik tegen een oude club speel. Er zijn natuurlijk wat dingen gebeurd in het verleden. Geen positieve dingen. Dat geef me een extra motivatie om ze toch pijn te doen,” zegt hij tegen Ajax TV. Namens FC Twente deed hij dat overigens al drie wedstrijden tegen Heerenveen met onder andere vier doelpunten en twee assists.

Ajax scoort makkelijk in Friesland
Zowel Ajax als Heerenveen waren dit seizoen in alle competitieduels trefzeker. Dat er zondag ook weer de nodige doelpunten zullen vallen hoeven we statistisch gezien ook niet aan te twijfelen. De Amsterdammers wisten de laatste negentien bezoeken aan Friesland telkens het net te vinden. De laatste keer dat dat in de eredivisie niet lukte was in de tijd van de PTT-Telecompetitie (1996-97, 2-0-nederlaag). En mocht je nu nog niet overtuigd zijn: in de laatste vijf uitduels met Heerenveen scoorden de Amsterdammers zestien keer. De 5-0-zege in 2011-12 was hierbij een fijne uitschieter voor Ajax. Doelpuntenmakers: drie keer Siem de Jong, Ismaïl Aissati en Theo Janssen. Om alvast in de stemming te komen kun je die samenvatting hier terugkijken.

Heerenveen sterk tegen toppers

Heerenveen doet het onder Jurgen Streppel uitstekend in de eredivisie. De Friezen bezetten een knappe vierde plek en ook in de wedstrijden tegen PSV en Feyenoord liet de ploeg zien goed mee te kunnen met de ‘grote jongens’. Heerenveen wist PSV in eigen huis op 1-1 te houden en ook op bezoek bij Feyenoord hield de club een puntje over (2-2). De afgelopen wedstrijden hapert de Friese motor echter een beetje. De laatste overwinning in de eredivisie dateert alweer van 23 oktober (3-1-zege op Heracles). 

Heerenveen en Ajax trappen zondag om 14:30 uur af in het Abe Lenstra Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Danny Makkelie.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >