El Ghazi scoort voor en valt uit bij winnend Jong Ajax

Natuurlijk waren alle ogen op hem gericht tijdens Jong Ajax - NAC Breda: Anwar el Ghazi. De naar de beloften teruggestuurde rechtsbuiten scoorde de openingstreffer, maar was te veel uit op eigen succes. Jong Ajax won wel, met 2-1.

04 november 2016 - 20:51
UsershyraDesktopajax_dataimages99280eeed6d4f6d1804c689e2455fd8f_normal
El Ghazi maakte de 1-0, maar was tegen NAC Breda te zelfzuchtig © Pro Shots

Jong Ajaxtrainer Marcel Keizer zei maandag nog dat El Ghazi eerst maar moest meetrainen, voordat hij ging bekijken of de door Ajax gestrafte voetballer minuten mocht maken in een wedstrijd. De rechtsbuiten was tijdens de trainingen echter zo gretig afgelopen dagen dat hij meteen een basisplaats had tegen NAC Breda.

Gek genoeg betekende dat, na bijna honderd wedstrijden in Ajax 1 te hebben gespeeld, zijn debuut in Jong Ajax. We zullen maar niet zeggen dat hij dat debuut ‘opluisterde’ met een treffer, gezien zijn straf. Eigenlijk deed El Ghazi in de eerste helft wat we mochten verwachten: enigszins het verschil maken. Omdat hij niet in Jong Ajax thuishoort en omdat hij vanwege zijn straf niet 100, maar 110 procent hoort te geven.

El Ghazi had voor rust een paar leuke acties, en schoot vlak voor rust na een mooi opgezette aanval, via Abdelhak Nouri en Pelle Clement, de 1-0 binnen. In de tweede helft was zijn bewijsdrang echter te groot, had zo drie assists op zijn naam kunnen krijgen, maar ging te veel voor eigen succes.

In de 64ste minuut werd het alsnog 2-0. Uit een corner kopte de sterk spelende Matthijs de Ligt knap raak. De jonge verdediger liep daarbij wel – omdat hij ook het hoofd van oud-Ajacied Fabian Sporkslede raakte - een gescheurde wenkbrauw op. Eenmaal opgekrabbeld zwaaide hij alsnog naar de tribune, om zijn doelpunt te vieren.

In de 75ste minuut deed NAC Breda, dat amper gevaarlijk wist te worden, toch iets terug via Cyriel Dessers. Vijf minuten later was de wedstrijd voor El Ghazi voorbij, door rugklachten. Hij werd vervangen door Vince Gino Dekker, die eigenlijk in het veld zou komen voor Pelle Clement. Keizer was eerder in de wedstrijd al genoodzaakt Vaclav Cerny en Nouri te wisselen.

Jong Ajax hield in de slotfase vrij gemakkelijk stand en revancheerde zich zo voor de zeperd tegen VVV-Venlo (0-4) van maandag. Het gat met koploper VVV blijft daardoor slechts drie punten.