Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

De Veltman-paradox

Grote kans dat er nieuwe appjes zijn als ik op mijn telefoon kijk. Ik zit in een paar van die groepsgesprekken en als ik bij Ajax op de tribune sta, is het spitsuur. Soms handig. Was het een terechte gele kaart of penalty? Ik weet het gelijk. Soms vervelend, als Joël Veltman weer wordt afgebrand.

22 november 2016 - 13:31
UsershyraDesktopajax_dataimages1bc4656064c4c204fe80e26a8afd105d_normal
Ondanks veel kritiek lukt het Veltman om Tete uit de basis te houden. © Pro Shots

Van de basisspelers is Veltman misschien wel de meest verguisde Ajacied van de laatste weken. De spectaculaire tackles van Kenny Tete maakten indruk, maar na zijn blessure keerde hij niet meer terug in de basis. De voorkeur gaat uit naar Veltman.

Het is een keuze die steeds minder mensen begrijpen. Ik snap best dat men kritisch is op Veltman, maar het afzeiken gaat mij te ver. Het is alsof we elkaar allemaal napraten, omdat het een populaire mening is om te hebben, en we de realiteit vergeten.

Tete’s tackles zijn spectaculairder dan het verdedigen van Veltman. Akkoord. En ja, hij wordt wel eens voorbij gerend door een vleugelspits die nou eenmaal sneller is. Ook mee eens. Maar stiekem, heel stiekem doet Veltman het niet zo slecht als we lijken te denken.

De cijfers van Lasse Schöne bewijzen het gelijk van Peter Bosz, zo staat in een analyse op dit digitale thuis. De cijfers van Schöne bewijzen ook waarom Veltman in de basis staat. Check de lijstjes met onderscheppingen, tackles en balveroveringen. Veltman wint ook meer persoonlijke duels dan collega-back Daley Sinkgraven.

Ik zie Veltman ook stomme dingen doen, maar de keuze van Bosz is zo gek niet.

Ik zie Veltman ook stomme dingen doen, maar de keuze van Bosz is zo gek niet. Eerlijk waar. Bedenk verder dat Tete tijdens PAOK-uit totaal niet kon omgaan met de nieuwe rol van de backs. Ik zag het in Thessaloniki na rust recht voor mijn neus gebeuren. Tete verzoop.

Het is niet optimaal als ik vier maanden later via hogere wiskunde moet betogen waarom de basisplaats van Veltman in mijn ogen terecht is. Dan valt er nog een wereld te winnen en inderdaad, hij oogde wel eens meer solide. Een gevoel komt ook ergens vandaan, alleen is het zo gemakkelijk om een beetje populair te doen en daarom iemand af te branden.

De kans is heus aanwezig dat Veltman nog eens een Veltmannetje begaat. Dat is helaas de realiteit, denk ik. Net als de venijnige appjes die ik daarna binnen krijg. Als Veltman geen Veltmannetjes meer begaat, vertrekt hij bij Ajax. Dat is zuur voor ons, maar zo werkt het. Misschien maakt hij zelfs wel eerder een transfer, al verwacht ik niet dat de topclubs in rijen van drie op de stoep staan.

De laatste tijd bekruipt me het gevoel dat de verwachtingen na Veltmans doorbraak iets te dik zijn opgeklopt. En dat hij daar nu het slachtoffer van is. Hij was nooit het toptalent, maar nam na een uitwedstrijdje tegen de PSV-jeugd wel een motto mee terug vanaf De Herdgang: hard werken verslaat talent, als talent niet hard werkt.

Je kunt het nu ook de Veltman-paradox noemen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >