Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

De auto van nummer 14

Op het Rokin stond zomaar de Citroën SM van Johan Cruijff op de stoep. Het was tijdens de presentatie van zijn biografie bij Scheltema. Schitterend. Wat een prachtige auto. Ook door de vroegere eigenaar. Deze Franse auto met Masarati-motor wordt nu verloot. Voor het goede doel.

15 november 2016 - 15:17

Hoe Cruijff aan deze auto kwam? Simpel. Van de nummer 14 is bekend dat hij een slimme en heel zakelijke schoonpa had, Cor Coster. Vandaag de dag verdienen topsporters als Lionel Messi (Lay's) en Max Verstappen (Jumbo) bergen geld door zich te verbinden aan producten of diensten.

Cor Coster maakte dat soort deals ook, in een tijd dat sponsoring, merchandising en – laat staan – product placement nog niet gebruikelijk waren.

Wie kijkt naar de beelden van ongeveer 45 jaar geleden – in de film van Maarten Vos met de titel Johan Cruijff Nr. 14 – ziet een schitterend staaltje productpromotie. Hoofdpersoon uiteraard Johan Cruijff. Laten we beginnen met de Citroën MS die binnenkort wordt verloot. Coster had een soort leaseconstructie bedacht met Citroën Nederland. Johan rijdt in deze auto en laat zich er mee zien. Waar het maar kan.

In Nr. 14 zien we Cruijff richting Vinkeveen rijden. In de Franse topwagen. Hij praat over ontspannen naar huis rijden. “Aan de ene kant omdat autorijden mijn hobby is, aan de andere kant omdat ik dus behoorlijk comfortabel... erg comfortabel zit.”

In dezelfde take maakt hij duidelijk dat daar een ontspannen muziekje bij hoort. “Ik zal 'm even omdraaien.” Langzaam draait hij een cassettebandje om, lang genoeg om de autoradio van Philips duidelijk in beeld te hebben.

Johan staat op van de bank, draait zijn achterste pontificaal naar de camera.

En als je ernaar gaat kijken, ga je het zien. Cruijff zit ontspannen op de bank thuis met de kids en heeft het over de finale tegen Inter. Hij staat op van de bank, draait zijn achterste pontificaal naar de camera (wat is dit voor shot, vraag je je af) en het spijkerbroekenmerk Lois komt vol in beeld.

In één beweging (of liever een 1-2-tje) loopt Johan naar de bank om uit te leggen hoe de Italianen keihard verdedigden in dat duel. “Daar kan ik wel een stukje van draaien...” Dat doet hij door opzichtig op de knoppen van een toen hippe videorecorder te drukken. Van Philips. Weer.

Voordat iedereen roept dat dit toch echt niet kon: Cor Coster en Johan Cruijff wisten dat het buitenaardse talent van de voetballer en diens beeltenis goudgeld waard waren. En zijn. Ze maakten handig gebruik van allerhande hijgende merken die zich met de wereldster wilden identificeren.

Weet dat de film Johan Cruijff Nr. 14 vooral een schitterend document is van de glorietijd van Johan Cruijff en Ajax. Geniet vooral van de mooie verstilde beelden van de beste voetballer ooit, uit Amsterdam. Van zijn buurtje Betondorp. En zijn heldere uitleg over wat het zijn van een wereldster met hem doet. Voor liefhebbers.

De veiling van de exclusieve boeken door uitgeverij Nieuw Amsterdam, via online veilinghuis Catawiki, is ook voor liefhebbers. Eén gelukkige bieder mag zich straks eigenaar noemen van de werkelijk schitterende Citroën Maserati - ooit van Johan Cruijff.

En zo levert deze parel-op-wielen toch weer geld op voor het goede doel: de Cruyff Foundation.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >