Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Cijfers Schöne bewijzen het gelijk van Bosz

Lasse Schöne krijgt het elk jaar weer voor elkaar. Hij verhuist van de bank naar de basis. Vervolgens staat hij die basisplaats niet meer af, in ieder geval niet tot het begin van het volgende seizoen. Maar is het dit keer terecht dat Bosz Schöne opstelt? Daar kunnen we kort over zijn: ja!

09 november 2016 - 16:32
UsershyraDesktopajax_dataimagesabe1d1b88a026e216681eab993bd8773_normal
Schöne is verdedigend en aanvallend belangrijk voor Ajax. © Pro Shots

Maar omdat dit een analyse is, gaan we verder dan die simpele ja. De cijfers die we kregen van Opta bewijzen het gelijk van Bosz. Verdedigend scoort hij beter dan vrijwel al zijn teamgenoten, dus ook beter dan de meeste verdedigers. Alleen Joël Veltman doet het op een aantal vlakken beter.

Aanvallend is geen enkele Ajacied zo goed als Hakim Ziyech, hij is van de buitencategorie. Maar Schöne doet het ook prima, zeker als je bedenkt dat hij dit seizoen door Bosz als verdedigende middenvelder wordt gebruikt.

Met Schöne als verdedigende middenvelder heeft Ajax een echte spelverdeler. Dat blijkt wel als je kijkt naar het aantal passes van de Deen op de helft van de tegenstanders. Sinds zijn eerste competitiewedstrijd dit seizoen in de basis (Ajax - PEC, 24 september) gaf hij 207 passes op de vijandelijke helft.

Speler Aantal
Schöne 207
Ziyech 201
Viergever 171
Veltman 163
Traoré 158

Tabel 1: Passes van Ajaxspelers op helft tegenstander sinds 24 september

Schöne doet het in de passing dus beter dan alle andere Ajacieden. Maar levert dat ook wat op? Ja hoor, hij creëerde sinds PEC-thuis 10 kansen, evenveel als collega-middenvelder Davy Klaassen in dezelfde periode deed. In de tabel hieronder wordt overigens duidelijk wat we bedoelen met Ziyech en buitencategorie. Hij creëerde in zijn eentje meer dan Klaassen en Schöne bij elkaar (21 kansen).

Speler Aantal
Ziyech 21
Schöne 10
Klaassen 10
Dolberg 9
Younes 7

Tabel 2: Gecreëerde kansen door Ajaxspelers sinds 24 september

Het enige aanvallende onderdeel waarbij Schöne niet in de top 3 zit, is het aantal schoten. Ook hier staat Ziyech bovenaan. Hij wordt gevolgd door de drie aanvallers Kasper Dolberg, Bertrand Traoré en Amin Younes. Schöne staat met Klaassen op een gedeelde vijfde plaats. De Deen schoot sinds 24 september 11 keer, niet gek voor een verdedigende middenvelder.

Speler Aantal
Ziyech 26
Dolberg 22
Traoré 20
Younes 15
Schöne 11
Klaassen 11

Tabel 3: Schoten van Ajaxspelers sinds 24 september

Verdedigend doet Schöne het zelfs nog iets beter. Hij onderschepte sinds zijn basisrentree 22 ballen. Alleen Veltman deed het met 25 onderscheppingen beter. De overige verdedigers staan allemaal onder Schöne.

Speler Aantal
Veltman 25
Schöne 22
Sinkgraven 19
Viergever  16
Sánchez 14

Tabel 4: Onderscheppingen door Ajaxspelers sinds 24 september

Ook op het gebied van tackles moet Schöne Veltman voor zich dulden. De rechtsback gleed 29 keer naar de bal, Schöne deed dat 16 keer. In dit lijstje willen we ook graag de vierde plek van Ziyech benoemen (14 tackles). Het bevestigt ons vermoeden dat hij niet alleen aanvallend iets toevoegt, maar verdedigend ook zeker zijn steentje bijdraagt.

Speler Aantal
Veltman 29
Schöne 16
Sinkgraven 16
Ziyech 14
Sánchez 14

Tabel 5: Tackles door Ajaxspelers sinds 24 september

Terug naar Schöne, want we hebben zijn beste statistiek tot het laatst bewaard. De Deen is een echte balveroveraar. Hij zorgde er 56 keer voor dat Ajax weer de bal kreeg. In de hele eredivisie is er slechts een speler die sinds 24 september vaker de bal veroverde. Marvelous Nakamba (Vitesse) deed dat 57 keer.

Speler Aantal
Schöne 56
Veltman 47
Sánchez 41
Ziyech 40
Klaassen 39

Tabel 6: Balveroveringen door Ajaxspelers sinds 24 september

Schöne is dus zowel aanvallend als verdedigend heel erg betrokken bij het spel van Ajax. Als middenvelder scoort hij cijfers die niet onder doen voor die van de verdedigers en aanvallers. Dat is best knap.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >