Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

'Buitenbeentje' Ziyech uitgefloten bij rentree in Heerenveen

De sfeer bij sc Heerenveen - Ajax (0-1) was een beetje anders dan we gewend zijn. Meestal is het allemaal uiterst vriendelijk en zulks. Dat was het tussen supporters onderling ook zeker, maar vanwege Hakim Ziyech veranderde dit eenmaal binnen. Er klonk volop gefluit.

28 november 2016 - 16:03
UsershyraDesktopajax_dataimagesa9a3cd8c89b217eaa250dbbad2536974_normal
Ziyech scoort niet, maar wint wel in Heerenveen. © Pro Shots

Het was voor Ziyech niet nieuw om te worden uitgefloten en meestal presteert hij er tegen Heerenveen alleen maar beter door, alleen dit keer was hij verzwakt door ziekte. De enige keer dat er gejuich klonk voor de Marokkaan, was bij zijn wissel.

Wat de gemiddelde Fries toen nog niet doorhad, was de kracht van de bank van Ajax. Invaller Donny van de Beek bediende Davy Klaassen met een prima steekpass, waarna de enige treffer tot stand kwam. Dankzij Klaassen was het thuispubliek alsnog stil.

Hoe komt het dat de relatie tussen Ziyech en het Heerenveen-publiek zo slecht is? De kiem is gelegd rond zijn transfer van Heerenveen naar FC Twente. “Ik heb er een leuke tijd gehad, dat mag best gezegd worden. Maar er zijn wel wat dingen gebeurd, geen positieve dingen,” blikte de spelmaker al vooruit.

Voormalig trainer en huidig adviseur Foppe de Haan denkt te weten waarom. “Hakim was wel een buitenbeentje,” meldde De Haan bij Fox Sports. “Hakim was lastig en gedroeg zich niet zoals ze hier prettig vinden. Je moest hem kennen en de supporters kenden hem niet. Toen hij het echt onder de knie begon te krijgen, vertrok-ie. Dat nemen sommige mensen hem kwalijk.”

De overstap van jeugdclub Heerenveen naar Twente werd in Friesland niet als een stap hogerop gezien. Daar werd een beetje over gegrapt, waarna Ziyech wat opmerkingen plaatste in interviews. Daar ontstond het gedoe. “Hakim, hoe bevalt je stap hogerop,” spandoekte Nieuw-Noord ook al eens. Prompt schoot hij twee maal raak.

Het gedoe werd er eind 2015 niet beter op toen Ziyech na Twente - Heerenveen zijn middelvinger opstak, naar supporters uit Friesland. Dat kwam hem begin 2016 op een fluitconcert te staan, wat hij in het Abe Lenstra Stadion beantwoorde met alweer een treffer.

“Ik ben wel gewend dat mensen lopen te fluiten en het was dit keer niet anders. Met sommige mensen heb ik nog regelmatig contact, maar ik heb niet veel vrienden hier,” reageerde Ziyech toen de punten eenmaal in de tas zaten. “Ik raakte binnen twintig minuten al vermoeid, dan moet je verstandig zijn en eruit gaan.”

Heerenveen-speler Jerry St. Juste neemt het nog wel op voor de uitgefloten Ziyech.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >