Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Bazoers hoogmoed

Riechedly Bazoer (20) zou een transfer naar AC Milan overwegen, als ik de berichtgeving op waarheid mag inschatten. Ik heb maar één advies: doe het nou niet jongen.

03 november 2016 - 17:39
UsershyraDesktopajax_dataimages38c8fcceb442fac018a878c729120a71_normal
Bazoer staat op een kruispunt in zijn loopbaan. ©Pro Shots

Afgelopen zomer bleek er tijdens de transferperiode op de valreep ‘iets te spelen’ rondom Riechedly Bazoer. De namen van Napoli en VfL Wolfsburg vielen. Ik vond dat opvallend, want twee weken eerder meldde zijn broer (en zaakwaarnemer) Irchandley me per app dat zijn broertje 'nog een jaar bij Ajax wilde knallen'.

Op de slotdag van de meest recente transferperiode citeerde De Telegraaf Irchandly toen duidelijk was dat er onder de nieuwe trainer Peter Bosz definitief geen buitenlands avontuur zou komen.

Riechedly liet zich niet naar de uitgang duwen, ging vechten voor zijn basisplaats en meldde zelf ook dat hij bij Ajax nog niet was uitgeleerd. Hij was niet bang voor de concurrentie en wilde zeker niet overhaast uit Amsterdam vertrekken, aldus broer Bazoer amper twee maanden geleden.

Nu is het tegenwoordig onmogelijk om spelers te beoordelen op hun inzet en mentaliteit bij (besloten) trainingen, maar je mag toch aannemen dat Bosz daar het best over kan oordelen. De trainer gaf op de persconferentie voor Celta-thuis in ieder geval aan dat Bazoer goed traint. In dit geval is ‘goed’ blijkbaar nog niet goed genoeg.

Wat ik zelf wel wekelijks vanaf de perstribune zie, is dat er een teleurgesteld kliekje bij Ajax rondloopt, bestaande uit Anwar el Ghazi, Jairo Riedewald, Kenny Tete en Riechedly Bazoer. Ze zitten naast elkaar op de reservebank of staan bijeen tijdens de warming-up van de reservespelers. Gemeenschappelijke deler: na de hoogtijdagen onder Frank de Boer is er onder Bosz voor hen momenteel slechts plek in de schaduw.

Afgelopen seizoen werd bekend dat Ajax met een focuscoach werkt. Oftewel een mentale begeleider in de wereld van de topsport. De man wilde (of mocht) helaas geen interviews geven over zijn werkwijze, maar de meeste spelers gaven mij aan baat bij zijn praatsessies te hebben.

Wat ik zelf wel wekelijks zie, is dat er een teleurgesteld kliekje bij Ajax rondloopt.

Los van het antwoord op de vraag of Ajax onder Bosz ook nog met hem werkt, krijg ik het idee dat bovengenoemd groepje spelers niet heeft zitten opletten bij de hoofdstukken 'Leren omgaan met sportieve tegenslag' en 'Negatieve invloed van de buitenwacht'.

De discussie gaat nu ook over mogelijke kapitaalvernietiging. Zal wel aan mij liggen, maar dat snap ik niet. Mocht je Bazoer in de winterstop onverhoopt alsnog kunnen verkopen voor een bedrag dat boven de 15 miljoen euro ligt, lijkt me dat het banksaldo bij deze transfer behoorlijk positief uitschiet.

Riechedly zelf zou er echter verstandig aan doen gewoon te blijven. Omdat hij volgens zijn broer nog genoeg te leren heeft en om te laten zien dat hij inderdaad over de echte topsportmentaliteit beschikt die van hem een toekomstige topper moet maken.

Uitzichtloze situatie of niet. Laat maar zien dat je beter bent dan de populaire talenten Donny van de Beek en Abdelhak Nouri. Daarmee zou hij na dit seizoen overigens een mooi middenveld mee vormen, mochten Davy Klaassen en Lasse Schöne verkassen. Maar dat terzijde.

Met nog geen vijftig officiële duels achter zijn naam zal de twintigjarige middenvelder zelf van binnen ook wel weten dat hij zichzelf met een ‘vluchttransfer’ in januari een beetje voor de gek houdt. Hij is geen talent meer, maar ook niet de onomstreden leider die de ploeg bijeen houdt. Sterker, hij zweeft er tussenin. Dat is lastig en vergt mentaal veel.

Hoogmoed komt voor de val. Wellicht kan 'Ries' even bellen met Ricardo Kishna of Ouasim Bouy, die beiden in Italië vooral hun bankrekening spekten, maar sportief gezien volledig stagneerden en inmiddels niets meer zijn dan eeuwige beloften. Genoeg reden om geduld te betrachten en bij Ajax te knallen. Pas als dat is gelukt, mag Bazoer ook weer aan het Nederlands elftal gaan denken.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >