Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax - Panathinaikos: vijf zaken die ons bijblijven

Ajax mag zich na de 2-0-zege op Panathinaikos de terechte groepswinnaar noemen. Welke zaken onthouden we nog meer van deze koude Europacupavond?

24 november 2016 - 19:48
UsershyraDesktopajax_dataimages72e0146b102257dcd7b402415562c4fa_normal
De hardwerkende Westermann scoorde punten bij de Ajax-aanhang © Pro Shots

Lasse Schöne: koning van de net-niet overtredingen
Natuurlijk viel hij vooral in de eerste helft op met een dwarrelbal die doelman Luke Steele verraste, maar op het middenveld kwam Schöne vooral voor de thee een paar keer in de problemen tijdens de omschakeling van de Grieken. De Deense middenvelder had er een handje van zijn tegenstander dan bij het shirt te grijpen of een hand om diens middel te leggen. Voor rust zagen we dat drie keer. Drie keer volgde er geen gele kaart. Verantwoord risico? Ook dat is een kwaliteit.

Mateo Cassierra heeft meer met de salsa dan met de samba
Hoewel pas negentien jaar beschikt de Colombiaanse spits over een sterk lichaam. Best prettig voor een spits (vraag maar aan Kasper Dolberg). Peter Bosz gunde Cassierra speeltijd en hield Dolberg voor de verandering eens op de bank. Tegen de Griekse gigant Christopher Samba had Cassierra echter weinig in te brengen en swingde de spits een stuk minder dan enkele dagen eerder op z’n instagramaccount. Na een uur was zijn plaaggeest gewisseld en werd de Colombiaan prompt gevaarlijker.   

Een uitzinnige Kenny Tete
Zo uitzinnig als na de 2-0 hadden we Kenny Tete nog niet eerder gezien. De rechtsback maakt dit seizoen een moeilijke periode door en schoot met zijn fraaie schuiver alle frustratie van zich af. Al slalommend en met een technisch goed uitgevoerde karatetrap op de cornervlag vierde hij zijn allereerste Ajaxtreffer en zong de F-side hem weer enthousiast toe. Ook mooi was dat Tete de aanvoerdersband kreeg nadat Schöne plaatsmaakte voor Frenkie de Jong.

De Ligt is Ajax’ jongste Europese debutant
Matthijs de Ligt van 12 augustus 1999 is met 17 jaar en 104 dagen Ajax’ jongste debutant als basisspeler in een Europese wedstrijd. Clarence Seedorf was in 1992 zestien jaar toen Ajax het opnam tegen het Portugese Vitoria Guimaraes, maar de middenvelder kwam destijds als wisselspeler het veld in. De jonge verdediger kon ongetwijfeld met goedkeuring van zijn eveneens aanwezige mentor Barry Hulshoff terugkijken op een puike prestatie.

Opa Heiko en de jonkies
Heiko Westermann kreeg tegen Panathinaikos geregeld applaus vanaf de tribunes. De veelvuldig bekritiseerde Duitser, inmiddels op een respectabele 33-jarige leeftijd, stond de laatste twintig minuten in een wel heel jonge ploeg. Naast De Ligt (17) voetbalden ook de ‘lichting 1997’, bestaande uit Appie Nouri, Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Vaclav Cerny aan zijn zijde. Westermann speelde in dat jaar al betaald voetbal bij Greuther Fürth. Het jeugdige elan haalde het beste in de routinier naar boven en kreeg meerdere malen een verdiend applaus van de jolige aanhang.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >