Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Ajacied, mag jij jezelf laten horen?

Zo’n 20.000 voetbalfans kregen dinsdag een online enquête in de mailbox. De KNVB, de ECV (eredivisieclubs), CED (Jupiler League), de spelersraad en CBV (trainer-coaches) hebben daartoe het initiatief genomen.

02 november 2016 - 13:00
UsershyraDesktopajax_dataimages7102d873b5062264c3bb3cbbcd7daef8_normal
De play-offs is al eens faliekant mislukt. © Pro Shots

Altijd goed om supporters te vragen, zou je zeggen. Maar is dat zo? Wat kun je als voetbalfan zeggen over de kwaliteit van het voetbal? Gaat het Concertgebouw ons vragen wat wij van de eerste violist vinden? Die moet gewoon top zijn.

Of ligt het anders? Moeten we blij zijn dat onze mening wordt gevraagd? De onderwerpen, las ik, zijn in ieder geval interessant. De supporters voor de enquête zijn aselect gekozen. Daarom ook hier een willekeurige greep uit de onderwerpen:

Start competitie
Voor mij is het duidelijk. Laat de competitie beginnen als de clubs hun selecties rond hebben. Dan weet je als betalende supporter wat je krijgt. Je koopt geen kaartjes voor een uitvoering van Bach Sonate in klein D om vervolgens te horen dat de eerste violist is vervangen door een stagiaire, vers van het Conservatorium. Je zou spontaan je geld terug vragen bij het sjieke kassablokje van het Concertgebouw. In het voetbal gebeurt dat gewoon.

Jong-elftallen in de Jupiler League
Vaak hoor je van Calimero-clubs: competitievervalsing! Ik denk dat deze opzet juist goed voor de ontwikkeling van toptalenten is. Denk dat het maandag een louterende afstraffing was van Jong Ajax tegen VVV-Venlo. Maurice Steijn stuurde de ideale sparringpartner de wei in op De Toekomst. Hardheid, duelkracht. Dat is goed voor het algehele niveau van het Nederlandse profvoetbal.

De play-offs
De play-offs: waar is de uitknop? Niets onrechtvaardiger voor een supporter vierde te eindigen en dan in een extra competitietje naast Europees voetbal te grijpen. Bah. Helemaal bah als de play-offs bedacht zijn om extra tv-inkomsten te krijgen.

Aanvangstijdstippen
Laat bekerduels niet om 18.30 uur aftrappen, zodat het voor iedere supporter met een baan schier onmogelijk is tijdig op de buscombi te stappen. Dat is desgevraagd mijn antwoord op die belachelijke tijden. We weten dat de televisie de reden is. Nou en?

Ik denk dat ze bij de FIFA heel onrustig worden van zo’n aanpak.

De vraag is straks: hoe bindend is in mei 2017 het advies waar de enquête antwoorden voor levert? Of kan Algemene Vergadering Betaald Voetbal vervolgens alles negeren en eigen besluiten nemen? Nep-inspraak; het gebeurt vaker, bijvoorbeeld in de politiek.

Toch is het peilen van de meningen wel een stap vooruit in het ouderwetse voetbalbolwerk. Het cliché: mannen met dikke sigaren in duistere bestuurskamers nemen besluiten in hun eigen voordeel en portemonnee, of het nu clubs of bonden betreft.

Dit voorstel neigt naar open, transparant voetbal waar diverse geledingen worden gehoord.

Ik denk dat ze bij de FIFA heel onrustig worden van zo’n aanpak. Qatar had dan nooit het WK kunnen organiseren. Om dat te bewijzen, hebben we geen uitgedroogde profwielrenners nodig die gestrekt gaan op het asfalt.

Slechts weldenkende bestuurders die hun mening en acties oprecht baseren op betrokkenen uit de praktijk van het voetbal.

Oh ja, ik ben dus voor deze enquête.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >