Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Waar past Oranje het beste bij: de Arena of De Kuip?

Het lijkt in voetballand een soort nationale discussie te worden: is De Kuip of de Arena het beste stadion voor het Nederlands elftal? De meningen zijn klassiek verdeeld.

10 oktober 2016 - 14:42
UsershyraDesktopajax_dataimages7ab0c82dd395eb666c2630462139316e_normal
Ajacieden, roept u maar: De Kuip of de Arena? © Pro Shots

Oké, een deel van de Ajaxsupporters gaat in een interlandperiode maar weer eens naar de schoonmoeder of boekt een vakantietje tussendoor. Oranje vinden ze maar matig interessant. Het wordt toch een dingetje als het eigen stadion onderwerp van discussie wordt.

Met de vorige KNVB-directeur Bert van Oostveen was het wat interlands betreft overzichtelijk: Oranje speelde in de Arena. “De Kuip was in het verleden de voetbaltempel van Nederland, heeft een schitterende historie, maar van sentiment alleen kun je niet leven. Het stadion is niet meer van deze tijd. Fans en sponsors klagen, ze willen er gewoon niet meer naartoe.” 

Van Oostveen was nog niet van het terrein af in Zeist of de bond besloot toch weer interlands in De Kuip te doen. Prachtig stadion, prachtige grasmat, verbeterde parkeergelegenheid waren de argumenten van de KNVB. Is wat voor te zeggen, wanneer we als Ajacied de klassieke rivaliteit negeren. 

De laatste interland in Rotterdam was op 31 mei 2014, het werd 1-0 tegen Ghana. Dat was een noodgreep, omdat de Toppers de Amsterdam Arena nodig hadden voor een feestje. De koele cijfers zijn in het voordeel van De Kuip: bijna 62 procent winst daar tegenover ruim 56 procent in de Arena. Grappig: in Eindhoven (Philips-stadion) was Oranje met 64,5 procent winst het meest succesvol.

Op de persconferentie voor Frankrijk-thuis (in de Arena) was bondschoach Danny Blind uitermate diplomatiek over welk stadion zijn voorkeur genoot. Hij meldde nog wel ‘blij te zijn dat er weer in De Kuip wordt gevoetbald’ (zonder Oranje ook, Danny) en passte de vraag door naar de ietwat verraste international Vincent Janssen.

AD-journalist Sjoerd Mossou maakte bij Studio Voetbal onomwonden promotie voor De Kuip: “Er is geen voetballer die liever in de Arena speelt dan in De Kuip. Alleen al om het veld. Dat is in De Kuip geweldig.” En: “Een ‘specifieke’ Ajacied als Wesley Sneijder speelt ongetwijfeld ook liever daar.” Co Adriaanse vindt de Arena mooier, moderner en veel beter voor ontvangsten. Mossou was het met dat laatste aspect eens: “Je kunt daar iets meer ING-mannetjes kwijt.”    

De verdeling is nu: top-interlands in de Arena, tegen zwakkere broeders in De Kuip. Wat vinden de volgers van Ajax Life? Reacties graag hieronder, op Twitter of op Facebook.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >