Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Sinkgraven doet het juist verdedigend beter dan Dijks

Project Sinkgraven is nu vier wedstrijden onderweg. De voormalig aanvaller en middenvelder wordt omgeturnd tot verdediger. En ons gevoel zegt dat hij het best goed doet. Na twee opwarmpotjes tegen Willem II en PEC Zwolle hield hij zich ook goed staande tegen Standard Luik en FC Utrecht. Maar wat zeggen de cijfers? Tijd voor een eerste, voorzichtige analyse.

04 oktober 2016 - 16:26
UsershyraDesktopajax_dataimages7269e541243ecd5df9844d04d2b286af_normal
Dijks staat inmiddels in de pikorde achter Sinkgraven. © Ajax Images

We vroegen Opta om de prestaties van de nieuwe linksback te vergelijken met die van zijn voorganger Mitchell Dijks. En wat blijkt: aanvallend zijn de twee redelijk aan elkaar gewaagd, maar juist verdedigend presteert Sinkgraven een stuk beter dan Dijks.

Voordat we verdergaan willen we nog wel zeggen dat de cijfers van de vier duels die Sinkgraven heeft gespeeld als linksback nog weinig garanties geven voor de toekomst. Het is slechts een voorzichtige aanzet voor wat ons mogelijk te wachten staat.

Duels
Wie de laatste vier wedstrijden heeft gezien, moet het zijn opgevallen: Sinkgraven blijkt ineens duel te kunnen aangaan. Bovendien wint hij ze ook nog regelmatig. Dat stemde al positief. Maar dat Sinkgraven op dat vlak betere cijfers scoort dan Dijks – die vooral voor zijn verdedigende kwaliteiten werd opgesteld – hadden we niet aan zien komen. Maar het is echt zo, bekijk tabel 1 maar.

  Dijks Sinkgraven
Persoonlijke duels 10,46 13,34
Succespercentage 45% 59%
Luchtduels 2,42 2,09
Gewonnen 1,26 1,31

Tabel 1: Persoonlijke duels en luchtduels dit seizoen als linksback, per 90 minuten.

Sinkgraven gaat niet alleen 3 duels meer aan per wedstrijd, hij is ook nog een stuk succesvoller. Dijks wint net iets minder dan de helft van zijn persoonlijke duels (45 procent), terwijl Sinkgraven in 59 procent van de gevallen zijn tegenstanders de baas is.

Maar dat Sinkgraven ook in de luchtduels beter presteert dan zijn concurrent is zo mogelijk nog opvallender. Zeker gezien het feit dat Sinkgraven met  1,79 meter een halve kop kleiner is dan Dijks (1,93 meter).

Sinkgraven gaat weliswaar iets minder vaak de lucht in dan Dijks (2,09 om 2,42 luchtduels per 90 minuten), hij komt wel vaker als winnaar uit de bus. Sinkgraven wint gemiddeld per 90 minuten 1,31 luchtduel. Dijks doet het met 1,26 gewonnen luchtduels net iets minder goed.

Vies broekje
Kijken we naar de andere verdedigende acties dan is het verschil tussen de twee linksbacks nog groter, in het voordeel van Sinkgraven. Het broekje van Sinkgraven is na afloop van een wedstrijd gemiddeld viezer dan die van Dijks. De nieuwe linksback zet namelijk vaker een sliding in.

  Dijks Sinkgraven
Tackles 1,79 3,4
Succespercentage 65% 77%
Onderscheppingen 1,37 4,45

Tabel 2: Tackles en onderscheppingen dit seizoen als linksback, per 90 minuten.

Sinkgraven glijdt gemiddeld 3,4 keer per 90 minuten naar de bal, Dijks doet dit 1,79 keer. De timing van Sinkgraven lijkt ook beter te zijn, want hij heeft in 77 procent van de gevallen succes met een sliding. Dijks scoort met 65 procent ook op dit vlak minder goed.

Het grootste verschil tussen de linksbacks zit ‘m in de onderscheppingen. Sinkgraven onderschept per wedstrijd 4,45 keer een bal van de tegenstander. Dijks maakt 1,37 keer per 90 minuten een pass van de tegenstander onschadelijk.

Aanvallen
Scoort Dijks op geen enkel vlak betere cijfers? Jawel hoor, Dijks doet het gek genoeg aanvallend op veel vlakken weer iets beter. Hij creëert vooral meer kansen dan Sinkgraven. Dijks creëerde gemiddeld bijna elke wedstrijd een kans, Sinkgraven had vier wedstrijden nodig om tot een kans te komen.

  Dijks Sinkgraven
Gecreëerde kansen 0,95 0,26
Voorzetten 5,8 1,05
Nauwkeurigheid 20% 25%

Tabel 3: Gecreëerde kansen en voorzetten dit seizoen als linksback, per 90 minuten.

Bovendien geeft Dijks (5,8 per 90 minuten) veel meer voorzetten dan Sinkgraven (1,05). De voorzetten van Dijks zijn met 25 procent wel iets minder nauwkeurig dan die van Sinkgraven (20 procent). Maar in absolute aantallen komen en toch nog steeds meer voorzetten van Dijks voor het doel.

Aanvallend gezien doet Sinkgraven het maar op een vlak duidelijk beter dan zijn concurrent: dribbels. Sinkgraven gaat in een wedstrijd gemiddeld 3,66 keer aan de wandel met de bal en in 57 procent van de gevallen heeft hij daarmee succes. Dijks zet maar 2,63 keer een dribbel en slechts 28 procent daarvan loopt goed af.

  Dijks Sinkgraven
Dribbels 2,63 3,66
Succespercentage 28% 57%

Tabel 4: Dribbels dit seizoen als linksback, per 90 minuten.

Dit alles bij elkaar opgeteld, kunnen we de voorzichtige conclusie trekken dat het de goede kant opgaat met project Sinkgraven. Maar er is natuurlijk nog ruimte voor verbetering, want we hebben het bijvoorbeeld nog niet eens gehad over de ballen die zondag onder de voet van Sinkgraven door schoten.

Maar het totaalplaatje stemt voorlopig tevreden. Mocht het een langlopend project worden, duiken we later nog dieper in de cijfers.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >