Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Pleidooi voor Blind, voor als je het niet ziet

Oranje zit tussen twee kwalificatieduels in. Wit-Rusland thuis was een fijne overwinning, het duel maandag tegen Frankrijk is vooral een mooi affiche. Danny Blind werkt ondertussen Zeeuws-stoïcijns door aan het best mogelijke nationale elftal.

09 oktober 2016 - 12:27
UsershyraDesktopajax_dataimages4c2ab276d77c2ff83c9289913721d44f_normal
Danny Blind, steeds meer de juiste man op de juiste plaats © Pro Shots

Eén ding is zeker: Blind senior heeft het nu niet makkelijk. Nooit gehad ook, als trainer of als voetbal-eindbaas. En da’s best opmerkelijk, als je weet hoe hij erop stond aan het einde van zijn voetbalcarrière. Na het indrukwekkende aantal van 13 (!) seizoenen Ajax 1 werd Blind benoemd tot de kroonprins van het trainersgilde. De aanvoerder was ‘op camera’ altijd welbespraakt en genuanceerd. Op basis van dat beeld werden hem allerlei kwaliteiten toegedicht.

Na 13 (!) seizoenen Ajax 1 werd Danny Blind benoemd tot de kroonprins van het trainersgilde

Blind zelf zei altijd: dat moeten we nog maar zien. Hij wist als geen ander dat pas bij de uitvoering zou blijken of hij geschikt is als voetbal-eindbaas.

En, veel belangrijker, dat voor hem de enige weg de weg van geleidelijkheid is. Hij heeft tijd nodig. Keihard werken, vallen en opstaan, fouten maken, opnieuw proberen - totdat het muntje goed valt.

Niet alles hoeft ook als aan raket te gaan. Na zeven jaar (!) Sparta zag Johan Cruijff dat de 25-jarige goed was. Geworden. Blind was geen megatalent dat al op z’n vijftiende naar Amsterdam kon. Het voor hem kenmerkende patroon bracht hem succes; noeste arbeid, keihard trainen en een uitstekend gevoel voor de juiste positie in het veld.

Blinds loopbaan als voetbal-eindbaas begon in 1999. Hij wilde het best proberen, directeur spelersbeleid zijn bij z’n geliefde Ajax. Met een onervaren Jan Wouters als trainer en de totale leegloop van ‘zijn’ wonderploeg uit midden jaren negentig werd de kantoorbaan voor de onervaren Blind een buikpijndossier. Heel leerzaam natuurlijk, maar ook pijnlijk. 

De cursus van Danny Blind tot voetbal-eindbaas is tot nu toe sowieso een snoeiharde leerschool. Het zal je maar gezegd worden: “De juiste man, maar niet op de juiste plaats.” (Martin van Geel over Ajaxtrainer Blind), zijn ‘heulen met de vijand’ toen hij met Louis van Gaal de macht over zou nemen van Johan Cruijff en de bergen kritiek op zijn huidige beleid als bondscoach.

Het zal je maar gezegd worden: "De juiste man, maar niet op de juiste plaats"

Deze week zag ik bij Brandpunt een profiel van Blind. Johan Derksen was - je verwacht 't niet - de grootste criticaster. ‘Scholletje’ was volgens hem Blinds bijnaam. Een glibberige vis, laag bij de grond, meeglijdend in de kielzog van het succes.

Hou op, dacht ik toen. Wat een flauwekul.

Yvonne Blind, bij hem vanaf haar achttiende (zo’n relatie werkt alleen als je er… keihard aan werkt), gaf in dat profiel aan dat Danny nu alleen nog dingen doet waar haar man geen buikpijn meer van krijgt. En als bondscoach – ondanks alle tegenwind – heeft hij geen buikpijn. Dat zegt mij dat Blind de keiharde leerschool sterk doorstaat. En groeit als voetbal-eindbaas.

De laatbloeier Blind wordt steeds meer de juiste man op de juiste plaats.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >