Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Benni voorspelt zege Celta op basis van thuisvoordeel

Ajax kan donderdag tegen Celta de Vigo goede zaken doen in groep G van de Europa League. Oud-Ajacied Benni McCarthy (38) kwam in het verleden uit voor beide clubs en blikt vooruit op de Europese confrontatie.

18 oktober 2016 - 13:21

Als Benni in de gelegenheid is, deelt hij met Ajax Life, gaat hij donderdag zeker kijken. “Celta is het AZ van de Primera División. Een goede ploeg met gevaarlijke aanvallers, zoals Iago Aspas, maar niet top. Ik verwacht een leuk duel. Beide ploegen willen domineren via balbezit. Dat wordt dus interessant. Ajax zit in een flow. Celta verloor weliswaar met 5-0 bij Villarreal, maar spaarde zich voor Ajax.”

De tachtigvoudig oud-international voorspelt daarentegen wel een kleine zege voor de Spanjaarden in het eigen Estadio Balaidos. “Puur op basis van het thuisvoordeel. Er zal een lekker Europacupsfeertje hangen. De fans zijn gepassioneerd, maar ook ongeduldig. Als Ajax het eerste halfuur doorkomt, zal er snel een fluitconcert komen."

Benni belandde als onderdeel van het vreemdelingenlegioen van de Deen Morten Olsen in de zomer van 1997 bij Ajax. “Een geweldige trainer. Onder Louis van Gaal groeide Ajax uit tot de beste club ter wereld en Olsen wilde niet dat de club sportief verder zou afdalen. Daarom haalde hij veel versterkingen van buiten.”

De populaire spits koos twee jaar later, met een landstitel en twee KNVB-bekers op zak, voor een nieuw avontuur bij Celta de Vigo. Dat leverde Ajax zo’n 6 miljoen euro op, bevestigt hij. “Best veel, toch? Ik ging weg, omdat het niet klikte tussen mij en Jan Wouters. Hij gaf de voorkeur aan jongelingen uit de eigen opleiding, zoals Brutil Hosé, Andy van der Meijde en Kevin Bobson.”

De Zuid-Afrikaan vertrok met pijn in het hart uit Amsterdam. “Ik wilde helemaal niet weg, voelde me bij Ajax onderdeel van het meubilair. Ik was ook populair bij de fans en had zelfs een eigen liedje. Ajax zit nog steeds in mijn hart, maar ik moest een sportieve keuze maken.”

Hoewel de oud-Ajacied lang niet altijd onomstreden was in Galicië, speelde hij zich bij Celta wel in de kijker van FC Porto. Onder José Mourinho kreeg zijn loopbaan daar een nieuwe impuls en won hij in 2004 zelfs de Champions League.

Tegenwoordig is Benni actief als analyticus. Zijn bevlogen commentaar bij het winnende Portugese doelpunt in de EK-finale is tamelijk legendarisch. “Ik riep het hele toernooi al dat ze kampioen zouden worden, terwijl iedereen ze maar lelijk vond voetballen. Daarnaast kende ik veel jongens nog uit mijn Porto-tijd en had een vriend geld gezet op winst van Portugal,” licht hij zijn overenthousiaste reactie in de studio toe.    

Daarnaast hoopt hij – na zijn vertrek als assistent-trainer bij het Belgische Sint-Truiden – in maart zijn hoogste trainersdiploma te halen. “Zoekt Ajax nog een trainer," vraagt hij lachend. “Ik kom van de straat en heb moeten knokken voor succes. De jeugd van nu wordt te veel gepamperd. Als het op mentaliteit aankomt, kan ik die jongens best nog wat leren, denk ik.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >