Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Lang leve Ajaxradio!

Deze twee weken volgen nog een paar lastige horden buiten Amsterdams territorium. Gelukkig is de eerste uithorde in deze serie genomen. Die wedstrijden wil ik net als de thuisbezoekjes natuurlijk niet missen, waardoor het dilemma zich in deze uitperiode aandient: waar de wedstrijden te volgen?

18 oktober 2016 - 11:51
UsershyraDesktopajax_dataimagese70a5a89c71fee00422ef894f8a40995_normal
Juichen met oortjes is fijn, niet alleen in de supermarkt! © De Brouwer

Voor de hand ligt op de tv, maar door het ontbreken van een specifiek eredivisie-abonnement is het zoeken naar alternatieve verslagbronnen voor mij een noodzaak. Ik ben er gelukkig achter gekomen dat er een goed en gratis alternatief verscholen zit in een ouderwets medium met een modern jasje: digitale radio.

Het duurde even voordat ik dit medium in de smiezen had. Voorheen liep ik regelmatig bij mijn buurjongens naar binnen die wel een tv-abonnement hadden inclusief een zondags bierkransje. Helaas zijn we inmiddels allemaal verhuisd. Een alternatief is nu uiteraard de kroeg, maar daar kijk ik eigenlijk vooral wedstrijden zoals PSV-uit, omdat die meestal op een tijdstip wordt gespeeld dat een kroeg prettig aanvoelt. Twitter (@ajaxlife natuurlijk!) en 'livescore' zijn ook vermakelijke en nuttige bronnen, vooral bij te veel omgevingsgeluid, maar voor de resterende uitwedstrijden biedt Ajaxradio een goede uitkomst.

Radio biedt een mooie toevoeging ten opzichte van social media, want je krijgt het 'Jack van Gelder-effect'. Zelfs de meest droge wedstrijden worden spannend. De luisterbeleving is bij vlagen intens en de radiojockeys doen het leuk. Dat komt natuurlijk ook omdat ze schaamteloos preken voor eigen parochie. Het luisteren is wel even inkomen. Als je publiek hoort joelen dan weet je dat er kansen tegen komen, maar je kunt moeilijk inschatten hoe gevaarlijk het wordt. Gelukkig compenseren de jockeys met hun stem, door enthousiasme en spanning op te voeren als Ajax aan de bal is en te temperen bij een tegenaanval.

Zo ontglipte bij het boodschappen doen een harde neeee-kreet uit mijn mond, net op het moment dat ik een ons tomaten aan het inladen was.

Bij de wedstrijdbeleving is daarmee wel meteen een waarschuwing op zijn plaats; meeluisteren brengt emoties met zich mee die ontstaan in omgevingen die zich daar slecht voor lenen. Zo ontglipte bij het boodschappen doen een harde neeee-kreet uit mijn mond, net op het moment dat ik een ons tomaten aan het inladen was. Dat was bij het pijnlijke puntenverlies in Kerkrade vorig seizoen in de laatste minuten. Ik moest me inhouden om niet spontaan meteen alle tomaten door de winkel te gooien.

Een ander gevaar is dat je zomaar onderbroken kunt worden, omdat mensen om je heen niet door hebben wat er op het hoorspel staat. Zo werd ik bij een andere wedstrijd aangesproken door een eenzame oude kwebbelaar in de supermarkt, waarbij ik het wel zo netjes vond om hem uit te laten praten. Daar had ik mezelf mee, want zo miste ik de laatste spannende minuten van het radioverslag. Gelukkig was de stand niet veranderd toen ik mijn oortjes weer indeed.

De radio is trouwens ook uitermate geschikt om in gezelschap aan te zetten, bijvoorbeeld op familievakantie in het buitenland of zoals afgelopen zondag tegen ADO Den Haag. Mijn schoonmoeder werd 65 en dat vierde ze net op het moment dat Ajax speelde. Geen nood, want gewapend met telefoon en app bootste ik in een handomdraai een thuisvak na met drie juichende Ajacieden op de bank.

Lang leve mijn schoonmoeder, maar vooral ook lang leve Ajaxradio. Het hele gezelschap kon zo gratis meegenieten hoe Ajax heerlijk won, inclusief vriendlief en de oom uit Rotterdam die (nog) niet tot de Ajaxfamilie zijn bekeerd!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >