Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Zit Klaassen in een dip?

Hij is aanvoerder van Ajax, staat hoog op de topscorerslijst en staat in de basiself van het Nederlands elftal. Toch werd aan Davy Klaasen gevraagd of hij soms in een dip zit. Hij vond het zelf te vroeg voor een antwoord. Dus is het hoog tijd om in de statistieken te duiken!

18 oktober 2016 - 16:24
UsershyraDesktopajax_dataimages92a9e1ded34105777774c256ae06585e_normal
Er is best wel veel veranderd, vooral rondom Klaassen. © Pro Shots

Het seizoen is nog steeds jong en pril, maar alweer voor de vijfde keer zette Klaassen zondag zijn ploeg op voorsprong. En dan praten we alleen over de eredivisie, want we kunnen ons ook in Europees verband nog wat treffers herinneren.

Maar we herinneren ons meer. Een verkeerde aanname voor die bewuste vrije trap van FK Rostov bijvoorbeeld. En er waren potjes waarin Klaassen weliswaar scoorde, maar verder onzichtbaar was. Ook in Den Haag was Klaassen onzichtbaar, maar dan vooral voor ADO-verdedigers. Ingooien, doorlopen, scoren.

“Ik probeer zo goed mogelijk te spelen. Als het goed gaat, gaat het goed. En als het niet goed gaat, gaat het niet goed,” concludeerde Klaassen tijdens de interlandweek. “Ik weet van mezelf wel of ik goed of slecht speel. Je probeert altijd zo goed mogelijk te voetballen.”

De vraag of Klaassen in een dip zit, staat dus nog steeds open. Vandaar dat we een mailtje stuurden naar de mannen van Opta om deze zaak voor jullie uit te zoeken. Laten we om te beginnen eens kijken naar wat algemene statistieken, met ook een blik op het recente verleden.

Seizoen Wedstrijden Minuten Doelpunten Assists
2016/2017 9 800 6 3
2015/2016 31 2634 13 8
2014/2015 30 2583 6 9

Tabel 1: De cijfers van Klaassen op basis van de laatste 2,5 jaar.

Ondanks de kritiek op Klaassen blijkt dat hij per negentig minuten meer doelpogingen onderneemt, even vaak op doel schiet, meer doelpunten maakt, meer kansen creëert en vaker assists geeft. De hoge schotconversie springt ook in het oog. Op zo’n beetje alle fronten scoort hij beter dan vorig seizoen.

Zit Klaassen in een dip? We beginnen te neigen naar een ‘nee’, maar we zijn er nog niet. Het gaat een beetje te ver om alle statistieken van de eerste negen wedstrijden van dit en vorig seizoen in een tabel te gieten, maar neem ook het volgende van ons aan.

Het blijkt dat Klaassen qua balcontacten niet minder aanwezig is dan vorig seizoen en zelfs iets vaker een doelpoging onderneemt. Daarnaast verstuurt hij meer zuivere passes, creëerde hij meer kansen en lijdt hij minder balverlies vergeleken met een jaar geleden. Dit alles baseren we op de eerste negen wedstrijden in de eredivisie.

Jaar Schoten Goals Conversie Kansen Assists
2016/2017 1,9 0,9 35% 2,1 0,34
2015/2016 1,6 0,9 27% 1,9 0,27
2014/2015 1,4 0,5 15% 1,4 0,31

Tabel 2: Een overzicht van de belangrijkste cijfers van Klaassen, per negentig minuten.

Wat wellicht meespeelt in het gevoel rondom de prestaties van Klaassen, is dat eind vorig seizoen even helemaal niets leek te lukken. Ajax liep op zijn tandvlees, met Klaassen als ultiem voorbeeld. Hij had ‘het’ al een paar weken niet, misschien had hij in Doetinchem gewisseld moeten worden. Wie weet was het dan anders gelopen. Maar hij mocht blijven staan. We komen het nooit te weten.

Er zijn gelukkig wel dingen veranderd ten opzichte van eind vorig seizoen. Klaassen is misschien wat onzichtbaar soms, maar hij lijkt weer wat macht in de benen te hebben. Vooral zijn optreden tegen ADO mocht er zijn, al zullen de komende wedstrijden waarschijnlijk meer vertellen over zijn exacte vormpeil.

Afbeelding 1 en 2: Gemiddelde positie Klaassen vorig seizoen (links/boven) versus nu (rechts/onder).

Ook rondom Klaassen zijn zaken veranderd. Zijn gemiddelde positie op het veld is dezelfde als altijd, maar hij is niet langer de meest aanvallende middenvelder. Kijk maar naar de afbeeldingen 1 en 2. Het stipje met 10 is Klaassen, die nu rondje 22 van Hakim Ziyech naast zich vindt. De gemiddelde positie van Ziyech laat een flink verschil zien met het rondje dat Nemanja Gudelj symboliseert.

Uiteraard heeft dit ook te maken met de speelstijl van Peter Bosz. De trainer wil zijn ploeg vooruit zien voetballen, zo diep mogelijk op de helft van de tegenstander. Dat lukt de laatste weken prima, al merken we nog maar eens op dat de tegenstand de komende weken van ander kaliber wordt.

Als Ajax blijft winnen en Klaassen blijft scoren, zeggen de prestaties in de herfst meer dan die tijdens de nazomer. Maar de voorlopige conclusie mag duidelijk zijn: Klaassen is dit seizoen een stuk beter gestart dan het vorige. Klaassen creëert meer kansen, is nauwkeuriger in zijn passing en lijdt minder balverlies.

Misschien dat het meer opvalt als we er beter op letten.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >