Ajax pakt wel volle buit na Europees duel

Ajax heeft vanmiddag tegen FC Utrecht geen steek laten vallen. De ploeg won na een hectische slotfase in eigen huis moeizaam maar verdiend met 3-2.

02 oktober 2016 - 14:37
UsershyraDesktopajax_dataimages2b4160fc569f8c439e4bfcb57a2ec050_normal
Cruciaal moment: Sanchez blokt Zivkovic en houdt Ajax in de wedstrijd. ©Pro Shots

Ajax begon het duel (na een imponerende vuurwerkshow vanwege het veertigjarig bestaan van de F-side) in de wetenschap dat titelconcurrent PSV al punten had laten liggen in Heerenveen (1-1) en dat er dus goede zaken gedaan konden worden.

Hakim Ziyech, afgelopen donderdag nog geschorst tegen Standard Luik, keerde tegen FC Utrecht weer terug in de basis, waardoor Nemanja Gudelj op de bank belandde. Daley Sinkgraven kreeg als linksback wederom de voorkeur ten opzichte van Mitchell Dijks. Met name Sinkgraven had het in de eerste helft door slordigheid en nonchalance in zijn spel lastig.

Het spelbeeld voor rust was vrij eenzijdig: Ajax probeerde het spel te maken en FC Utrecht loerde op de counter. De Amsterdammers speelden echter uiterst traag en slordig, maar kregen via Kasper Dolberg, Davy Klaassen en Amin Younes desondanks enkele kansen die verzilverd hadden moeten worden.

Ondanks het speloverwicht kwamen de bezoekers op voorsprong toen de Ajacieden niet stonden op te letten bij een korte corner. Dolberg en Joel Veltman beoordeelden een daaruit volgende voorzet van Yassin Ayoub verkeerd, zodat linksback Kevin Conboy kon inkoppen: 0-1.

In het vervolg van de wedstrijd mocht de defensie niet mopperen met het gebrek aan scherpte bij de door Ajax verhuurde Richairo Zivkovic. De spits kreeg twee opgelegde kansen om de score te verdubbelen, maar treuzelde net lang genoeg. Amin Younes kreeg vijf minuten voor de thee nog de beste kans, maar doelman Ruiter bokste zijn schot tot een corner.

Bevlogen

De Ajacieden kwamen na ongetwijfeld enkele stevige woorden bevlogen uit de kleedkamer en gekoppeld aan een flinke dosis opportunisme resulteerde dat na twee minuten al in de gelijkmaker. Younes, een van de meest dreigende Ajacieden vandaag, zette goed door in een duel met Giovanni Troupee en zag Ramon Leeuwin de voorzet vervolgens wat gelukkig promoveren tot treffer.

In de daaropvolgende wervelende Ajaxminuten waren Ziyech en Davy Klaassen dicht bij de tweede treffer, maar beiden faalden vanaf enkele meters. Ajax bleef echter op zoek gaan naar de winnende treffer en nam achterin meer risico. Bosz wisselde Sinkgraven een kwartier voor tijd en bracht Riechedly Bazoer, waarna Ajax nog duidelijker 3-4-3 ging spelen.

FC Utrecht beperkte zich steeds meer tot verdedigen, maar zag scheidsrechter Bas Nijhuis tien minuten voor tijd naar de stip wijzen, na een handsbal van Rico Strieder. Daar waar de arbiter eerdere claims wegwuifde, was hij nu resoluut in zijn oordeel. Lasse Schöne, wederom goed spelend op het middenveld, promoveerde de buitenkans met een overtuigd schot tot 2-1.

Hakim Ziyech leek daarna het duel in het slot te gooien door alert te reageren op een vrije trap van Nick Viergever. De Marokkaan frommelde de bal ongehinderd door de schutterende Utrechtdefensie in het doel. Door een onnodig rommeldoelpunt van invaller Van der Maarel, een gigantische blunder van Bertrand Traore en liefst vijf minuten blessuretijd werd het toch nog even billenknijpen, alvorens Nijhuis het verlossende laatste fluitsignaal liet klinken.

Net als in Almelo (na Panathinaikos-uit) pakte Ajax daarmee de volle buit na een Europees duel.