Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wormgoor, Schaken reageren voorzichtig op racisme bij ADO

Met de kennis van nu was het duel tussen ADO Den Haag en Ajax waarschijnlijk niet uitgespeeld. Vrijwel de hele wedstrijd werd Riechedly Bazoer racistisch bejegend door het thuispubliek. Dit tot onbegrip van ADO-spelers Ruben Schaken en Vito Wormgoor, maar van het veld stappen gaat ze te ver.

18 januari 2016 - 09:37
UsershyraDesktopajax_dataimagesa762cfc5080e4be078956c15f63cb6ae_normal
Schaken had het einde van de wedstrijd sowieso niet mogen halen... © Pro Shots

Het protocol van de KNVB luidde zondag nog dat de thuisclub beslist of er verder wordt gespeeld of niet, maar inmiddels luidt het protocol van de voetbalbond dat er mag worden afgeweken van het protocol... Begrijpen jullie het nog? Nou, wij ook niet.

Het vervelende is dat zo'n beetje alle betrokkenen naar elkaar wijzen. ADO-captain Vito Wormgoor wijst naar de scheids, de scheids wijst naar de thuisploeg, de thuisploeg wijst ook weer naar iemand anders en zo komen we nooit dichter bij een oplossing.

De scheidsrechter en mens Pol van Boekel lieten Bazoer weten dat het hun aandacht had en ook Wormgoor zocht in de eerste helft even contact: “Ik ben naar Bazoer toe gegaan en heb gezegd: sluit je er alsjeblieft voor af, ik vind het ook niet leuk. Het is jammer dat een groepje mensen dat moet doen.”

“Of we dan als thuisclub van het veld moeten stappen,” vraagt Wormgoor zich af in gesprek met Fox Sports. “Volgens mij is er in de rust ook wel geprobeerd om iets te regelen, maar in de tweede helft gingen ze door. Ik vind dat je dit echt bij de scheidsrechter moet neerleggen.”

Om het verhaal helemaal vreemd te maken: er stonden bij ADO genoeg donkere spelers binnen de lijnen en in de dug-out zat een donkere trainer: Henk Fraser. Hoewel zijn lichaamstaal duidelijk liet blijken dat-ie er flink van baalde van het openlijke racisme, wilde Fraser er hardop weinig over kwijt.

Ook de reactie van Schaken, tegenover Metro, had van ons wat steviger gemogen. “Van het veld lopen vind ik iets te ver gaan. We willen gewoon voetballen en die wedstrijd winnen. Ik denk dat het ook niet aan ons is om dat te doen. Dit gaan we in januari 2016 niet in een keer even oplossen.”

“Het is inderdaad heel bizar, want we hebben zelf veel donkere jongens in onze selectie. We hebben nog geen tijd gehad om er met elkaar over te praten. Ik denk niet dat de fans het letterlijk menen, hoe fout het ook is. Ik denk dat het puur is om, in dit geval Bazoer, uit zijn spel te halen. Ze willen hem uit de tent lokken en irriteren.”

Schaken is nog wel van plan aan zijn kinderen uit te leggen dat de ADO-supporters toch echt te ver ging. Hopelijk legt hij zijn kinderen ook uit dat hij volgende keer gewoon van het veld moet stappen... En anders moet Schaken teamgenoot Gianni Zuiverloon maar even uitnodigen bij hem thuis. Zuiverloon durft tenminste wel gewoon te zeggen dat het gedrag van de ADO-fans niets anders is dan schandalig.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >