Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Videoref bij voetbalwedstrijden stapje voor stapje dichterbij

Bijna iedereen uit de voetballerij is het er inmiddels wel over eens: scheidsrechters moeten tijdens de wedstrijd bij worden gestaan door videobeelden. De enige die nog niet helemaal overtuigd is, is de organisatie die daarover beslist. Toch lijkt het erop dat de Fifa nu ook overstag gaat.

09 januari 2016 - 16:13
UsershyraDesktopajax_dataimages3eaaf84d3dff160b71239c3c6da5ce4d_normal
Na de Hawk-Eye lijkt de Fifa nu ook het nut te zien van video-assistenten. © Pro Shots

Bij een bijeenkomst van de Ifab, de internationale spelregelcommissie van de Fifa, werd duidelijk dat Nederlandse scheidsrechters volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk mogen testen met video-assistenten. Tot vreugde van operationeel directeur betaald voetbal Gijs de Jong.

“Dit is fantastisch nieuws,” zegt De Jong op het digitale thuis van de bond. “De video-assistent is de toekomst van het voetbal en het is een uniek moment dat het Nederlands voetbal als een van de eersten in de wereld de invulling hiervan gaat testen. De video-assistent zorgt voor meer juiste beslissingen, waardoor het voetbal eerlijker en sportiever wordt.”

Vorig seizoen deed de KNVB al een test met videorefs, zonder dat deze in contact mochten staan met de scheidsrechter van dienst. De bond maakte toen een video om te laten zien hoe dat in zijn werk zou moeten gaan. Zoals duidelijk wordt uit het filmpje richt de video-assistent zich op het adviseren van de scheidsrechter bij wedstrijdbepalende spelsituaties, zoals penalty’s, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding aan vooraf is gegaan.

Daar lijkt geen speld tussen te krijgen. Bovendien: bij sporten als rugby en hockey werken de videorefs als een tierelier. De Ifab staat nou niet bepaald te boek als vooruitstrevend, maar lijkt nu toch stapje voor stapje mee te willen werken aan de hulp voor de scheidsrechter. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >