Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Siem voelt zich nog niet heel fijn bij Newcastle United

Siem de Jong is typisch een Ajacied die je het allerbeste gunt sinds zijn transfer naar het buitenland. De held van 15 mei 2011 koos voor een avontuur bij Newcastle United, maar het valt op veel fronten tegen: blessures, weinig speeltijd, strijd tegen degradatie.

04 januari 2016 - 10:46
UsershyraDesktopajax_dataimagese21c054833450a325d638048d6fe3a64_normal
De Jong in de Premier League is nog geen succesverhaal. © Pro Shots

De keuze van Siem voor Newcastle was best verrassend. De club is behoorlijk in verval geraakt, broer Luuk kende er al een zware tijd en het is stiekem ook nog best de vraag of hij in de Premier League op zijn plek is. Veel speeltijd krijgt hij in ieder geval nog niet.

“Het voelt een beetje zoals mijn eerste jaren bij Ajax. Soms spelen, dan weer invallen of tribune. Het gevoel dat je je moet bewijzen. Nee, het is niet de meest gemakkelijke situatie,” meldt De Jong aan het Algemeen Dagblad. “Het is logisch dat ik niet meteen dezelfde status heb als bij Ajax. Daar ging ik stapje voor stapje en werd ik uiteindelijk aanvoerder. Deed ik vijf, zes jaar over. Ik moet geduld hebben.”

Siem kreeg in Steve McClaren een nieuwe trainer, maar het wandelende cliché slaagt er maar niet in om met Newcastle de onderste regionen te verlaten. Er moet heel wat gebeuren om degradatie af te wenden. The Magpies staan onder de streep en wonnen dit seizoen pas vier wedstrijden.

Toevallig pakte Newcastle zeven punten in de drie wedstrijden waarin De Jong aan de aftrap stond. Maar dat kan best wel eens meer geluk dan wijsheid zijn geweest. Zo'n goede indruk laat De Jong nog niet achter op St. James' Park, naar eigen zeggen ook omdat de club steeds allerlei aankopen doet.

Het goede nieuws is dat De Jong topfit is. Dat was wel eens anders. De nu 26-jarige middenvelder annex spits was bij Ajax eigenlijk nooit geblesseerd, tot zijn laatste seizoen in rood-wit shirt. Het begon met een klaplong en hield maar niet op. Van hamstringkwetsuren tot een tweede klaplong. Aan die tweede klaplong zit trouwens nog een heel verhaal vast.

“Ik werd neergezet als blessuregevoelige speler, maar ik heb nu al een halfjaar geen problemen. Ik heb in de zomer doorgetraind en doe dagelijks extra spieroefeningen voor kracht en explosiviteit. Ik voel me nu sterk, wat is dan anderhalf jaar op een carrière? Ik heb ruim de tijd genomen voor mijn herstel, ook omdat ik bij Ajax het gevoel had dat ik elke keer te snel was begonnen.”

Toevallig zit die andere oud-Ajacied bij Newcastle, Vurnon Anita, nu in de lappenmand. Anita is een maand uit de roulatie vanwege een hamstringblessure.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >