Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Pilot...

Grote kans dat je er nog niet veel van hebt gemerkt, maar er is sinds 1 januari een pilot van kracht. Zes gemeenten gaan er alles aan doen om een 'voetbalfeestje' te maken van het bezoeken van uitwedstrijden. Helaas zijn er al een stuk of drie vergeten de slingers op te hangen.

21 januari 2016 - 15:11
UsershyraDesktopajax_dataimages949b53b0f8b4271188092147f91bf1fe_normal
Helaas vormt AZ - Ajax nog niet de gehoopte doorbraak. © Pro Shots

Eigenlijk zat ik begin augustus te wachten tot de gemeente Alkmaar de wedstrijd tussen AZ en Ajax zou verbieden. In plaats daarvan durfde eindelijk eens een burgemeester ballen te tonen. Geen politie? Geen probleem, gewoon lekker foebele!

Een paar extra vrijwilligers hier en daar en een mannetje of 15.000 beleefde een leuke dag. Zo kan het dus ook. “Dit moeten we vaker doen,” klonk het in koor. Er was slechts wat gedoe waar niet werd gevoetbald omdat er zonodig wat veldwachters met hun armen over elkaar moesten staan. Vinden de mensen niet zo leuk...

Terwijl zo'n duizend Ajacieden naast het AFAS Stadion braaf stonden te wachten tot het hek open ging om naar huis te karren, waren er al zes gemeenten aangewezen om mee te doen aan een experiment. Minder politie en een soepeler regime. Het gaat om Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Kerkrade.

Pas als er moois wordt beloofd, moet je als uitfan op je hoede zijn.

Ik vrees dat het experiment al binnen drie weken is mislukt. Ajacieden krijgen een dure, verplichte buscombi aan de broek naar Roda JC-uit, Jong Ajax - NAC wordt vanwege allerlei gedoe in Almere gespeeld en Superboeren die PSV - De Graafschap willen bijwonen, moeten een soort Dakar-etappe rijden inclusief diverse check points.

Dit zijn zomaar drie doorsneewedstrijden waarbij pilotgemeenten zijn betrokken. Ik heb er niet eens moeite voor hoeven doen om deze voorbeelden op te zoeken. En we weten allang dat rondom risicoduels toch nul komma niks gaat veranderen. Bij de ene risicowedstrijd is dat terecht, bij de andere komt het erop neer dat er geen parkeerruimte is.

Pas als er allemaal moois wordt beloofd, moet je als uitsupporter echt op je hoede zijn. Er is ons al zo veel vrijheid beloofd zonder dat we er iets van merkten. Juist vanwege alle positieve ervaringen in Alkmaar hoopte ik dat er nu echt een doorbraak aanstaande was. Vrijheid, blijheid. Lekker een terrasje pakken en daarna door richting uitvak.

Heren burgemeesters, wat zijn jullie mooie woorden waard?!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >