Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onbegrijpelijk: racisme op de tribune tijdens ADO - Ajax

Het is opnieuw nodig om het vaste riedeltje af te spelen. 'We' vinden het vreselijk, de betrokken partijen nemen er afstand van of distantiëren zich zelfs en de KNVB verschuilt zich achter een wirwar aan regeltjes. De haat tegen Ajax maakte zich weer eens meester van ADO Den Haag-fans, met oerwoudgeluiden tot gevolg.

17 januari 2016 - 14:42
UsershyraDesktopajax_dataimagesdb13270be1d5f14748c53ac6146831e6_normal
Midden-Noord liet zich tijdens ADO - Ajax van zijn slechtste kant zien. © Pro Shots

Het was binnen de kortste keren raak in het Kyocera Stadion, waar geen Ajacieden welkom waren. Over het algemeen wordt bij het beantwoorden van de schuldvraag namelijk vaak net zo goed naar supporters van Ajax gewezen. Vandaar dat we graag even aanstippen dat het uitvak leeg bleef en er geen provocaties waren. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar de voorbeelden stapelen zich op.

Helaas zijn er op een dag als vandaag, anno 2016, ook genoeg voorbeelden van racisme dat tijdens ADO - Ajax werd geuit. Het begon al na een minuut of vijf, met het zingen van het 'bananenlied' in de richting van Riechedly Bazoer. Bazoer moest het flink ontgelden. Was het niet het bananenlied dat werd aangeheven, dan klonken er wel oerwoudgeluiden.

Het is ultiem dom, treurig en zielig tegelijk. We hebben er geen andere woorden voor. Het gekke van het hele verhaal is dat ADO-supporters zich misdragen ten opzichte van een donkere speler, terwijl ze zelf ook genoeg donkere spelers binnen de selectie hebben. Hoe zullen die zich vandaag gevoeld hebben? En zou trainer Henk Fraser met een fijn gevoel langs de lijn hebben gestaan?

Het is al verschrikkelijk dat Bazoer volop racistische uitingen aan zijn adres ontvangt, maar het is ook onvoorstelbaar hoe er door diverse partijen wordt gereageerd. De omroeper in het stadion deed pas vlak voor rust een vriendelijk verzoek om te stoppen met het zingen van kwetsende liedjes omdat de wedstrijd anders stilgelegd zou worden.

Van een partij als zendgemachtigde Fox Sports mag je ook beter verwachten. Tijdens de analyse in de rust bleef het racisme onbesproken. Sterker nog, Arnold Bruggink haalde tijdens zijn zegje aan dat er gif ontbrak bij ADO, zowel op het veld als bij de toeschouwers... Pas kort na rust, toen de speaker opnieuw ingreep, werd het op televisie voor het eerst aangestipt. En ook niet bepaald in harde bewoordingen. 

Kort na rust plaatste diezelfde Bruggink een tweet waarin hij aangaf dat Ajax wat hem betreft best van het veld mocht stappen. De vraag blijft: waarom kon dit tijdens de rust niet worden geuit voor het oog van 500.000 kijkers? Dat laatst is nog een voorzichtige schatting. Ook presentator Kees Jansma richtte zich tot Twitter om de misdragende ADO-fans te verzoeken tot ophoepelen. 

Kort na het laatste fluitsignaal ging het bij Fox wel over het wangedrag op de tribunes. Toine van Peperstraten sprak de woorden die hij in de rust had moeten spreken. Zo moeilijk is het toch niet?! Misschien is de voetbalzender geschrokken van de vele reacties en oproep van kijkers om stevige taal. Maar daar komen we misschien wel nooit achter.

We hoeven van de KNVB helaas ook al niet veel te verwachten, al blijf je iedere keer weer hopen op het tegenovergestelde. De voetbalbond koos ervoor om richting het einde van ADO - Ajax via Twitter te reageren, maar dat viel niet heel lekker onder de mensen. De KNVB kwam niet veel verder dan melden dat de verantwoordelijkheid om een potje foebele te staken ligt bij de clubs, in dit geval dus mede bij ADO.

De KNVB voegde nog wel toe dat oerwoudgeluiden 'vreselijk' zijn en dat de openbaar aanklager wordt ingeschakeld. De kans is dus groot dat het schandalige gedrag van zijn supporters nog een staartje krijgt voor ADO. Alleen kennen we de KNVB een beetje. Meestal rolt er bij zo'n zaak een halfbakken straf uit, waar werkelijk niemand wakker van ligt.

We weten op basis van ontmoetingen tussen ADO en Ajax al een jaar of wat dat deze aanpak niet werkt. Tenminste, het is helemaal niet nieuw dat er oerwoudgeluiden klinken als er Ajacieden op bezoek zijn in Den Haag. De voorbeelden zijn legio, het probleem bestaat al jaren. Zelfs als Jong Ajax een wedstrijdje komt spelen in een vrijwel leeg stadion gaat het mis. Desondanks ontving ADO in de tussentijd de CIDI Respect Award.

Hopelijk wordt er de komende dagen en uren steviger gesproken over het wangedrag van de ADO-supporters. Anders wordt het wel erg moeilijk om te hopen op beterschap...

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >