Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De Boer: 'We waren te afwachtend tegen Heracles'

Dat het niet best was tegen Heracles (0-0), hebben we allemaal kunnen zien. Maar wat ging er nou mis? Volgens Frank de Boer waren zijn spelers te afwachtend en dat neemt hij zichzelf weer kwalijk. Volgens de trainer had de bal sneller in de zestien van Heracles moeten worden gebracht.

28 januari 2016 - 16:38
UsershyraDesktopajax_dataimagesfe6f015064874922614b70e66bf566b3_normal
De Boer had graag gezien dat zijn spelers sneller voor plan B waren gegaan. © Pro Shots

“We hebben zelf te weinig gebracht,” zegt de trainer in gesprek met Ajax TV. “Dat kun je ons wel kwalijk nemen, ook de technische staf. Misschien nog wel meer vanwege het tactisch spelconcept. Dat was misschien iets te afwachtend, als je ziet wat we de laatste tien minuten brengen. Dan ontstaan er drie, vier mogelijkheden.”

De Boer heeft er met zijn spelers over gesproken. “We moeten het sneller herkennen – wij en de spelers – dat een tegenstander zo speelt en we wat opportunistischer moeten spelen. Er zijn momenten dat als je het gevoel hebt: hé, plan A niet lukt, dan gaan we naar B of C. Dat moet sneller.”

“Dan moeten er wel genoeg mensen rondom de bal zijn. Dat betekent niet dat de bal van achteruit naar voren moet worden gegeven, maar dat als je een voorzet kunt geven, geef een voorzet.”

Het is niet de eerste keer dat De Boer zulke dingen zegt na een potje tegen een team dat vooral op het veld staat om te verdedigen. Eerder dit seizoen werd dat nog ‘de bus parkeren’ genoemd. Gelukkig valt die term niet meer, maar dat neemt niet weg dat Ajax het lastig blijft hebben tegen ploegen die inzakken.

Daarmee geconfronteerd, kan de trainer niet anders dan het ermee eens zijn. “Toch blijven we volharden, omdat het on-Ajax’ is. We willen toch dat gaatje te vinden. Maar soms lukt dat niet.”

En volgens De Boer zien zijn spelers ook nog niet snel genoeg waar de mogelijkheden wél liggen als de tegenstander voor het doel hangt. “Anwar was de eerste helft de tegenstander de baas. Dat is ook herkennen: we blijven even op links, maar uiteindelijk weten we waar we uit willen komen, dat is op de rechtsbuitenpositie, want hij is zijn man de baas. Dus ga daar meer naar op zoek. Dat is een ontwikkeling die we sneller moeten oppakken.”

Het zou daarbij helpen als Davy Klaassen snel weer kan spelen. De aanvoerder ziet wel wat er nodig is in een wedstrijd, zegt De Boer. “Davy is niet alleen belangrijk omdat hij aanvoerder is, maar hij heeft ook gewoon heel veel verstand van voetbal. Hij leest de situaties vaak sneller dan menigeen. Hij is daarom ook een verlengstuk van ons.”

De aanvoerder speelde dit kalenderjaar nog geen een wedstrijd vanwege een knieblessure. Het gaat nu de goede kant op, hij kan grote delen van de training meedoen. Maar op hij op tijd fit is voor Roda JC - Ajax is nog niet duidelijk.

Roda zal zondag trouwens ook niet vol op de aanval gaan. Dat wordt dus direct een mooie test of Ajax heeft geleerd van de 0-0 tegen Heracles.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >