Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Belek dag 5: Onrust langs de zijlijn

Ajax wil zich in alle rust op de tweede seizoenshelft voorbereiden. Daarom beperkt de club de interviewmogelijkheden voor de kleine groep meegereisde journalisten van Ajax Life, VI, De Telegraaf, Algemeen Dagblad en NOS deze week tot slechts een persmomentje.

08 januari 2016 - 16:23
UsershyraDesktopajax_dataimages04a78d5a5eef5de0ab4c05018a23b575_normal
Turkse pers en Gala-fans krijgen nog geen duidelijkheid. © Pro Shots

Vrijdag is het zover en kunnen de vragen gesteld worden. De opzet van zo’n persdag is vrij eenvoudig. Ajaxwatchers schuiven gezamenlijk kort aan bij Frank de Boer en hebben daarna de mogelijkheid om een speler wel exclusief te interviewen. In beide gevallen heb je ongeveer een halfuurtje.

De meegereisde fotografen van Pro Shots en VI schieten hun plaatjes, veelal in een zonnige setting, aan de rand van het zwembad of onder een wuivende palmboom. Zo is collega Erwin Spek voor de volgende cover van Ajax Life druk in de weer met John Heitinga en Donny van de Beek. “Johnny en Donny, daar kun je vast wel wat mee,” zegt hij lachend.

Voor de interviewsessies plaatsvinden, wordt er eerst nog getraind. Davy Klaassen ontbreekt opnieuw en zal de wedstrijd tegen Hamburger SV laten schieten. Zijn knie protesteert en hij blijft binnen op de fiets. Anwar el Ghazi en Kenny Tete kampen met lichte enkelklachten, maar voor de rest lijkt de selectie Belek blessurevrij door te komen.  

De door Ajax zo gewenste rust is er ook. Het lijkt weer een trainingsdag als alle andere te worden, al is de hemel vandaag strakblauw. Dat zonlicht kunnen de volhardende toeschouwers aan de zijlijn wel even gebruiken. Tot vanuit het hotel Edwin van der Sar komt aanwandelen. Ajax’ toekomstige baas in trainingspak pikt traditiegetrouw zijn training mee.

De enige onrust wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een stoet Turkse verslaggevers, die van alles willen weten over de aanstaande transfer van Ricardo van Rhijn. Tenminste, Galatasaray heeft wat financiële problemen, maar niemand verwacht dat het spaak loopt. Toch lijkt het allemaal wat lang te duren.

'What can you tell me about Vrien?'

Samen met fotograaf Erwin stappen we nog maar net uit de auto of de eerste Turk meldt zich. Of ze straks bij de persconferentie van Frank de Boer kunnen aanschuiven. Ik verwijs hem door naar de perschef en zeg dat hij dat met hem moet bespreken. Dat is niet het antwoord wat hij wil horen. Poging twee is wat directer. "What can you tell me about Vrien?”

”Van Rhijn, bedoel je,” reageer ik. Ja, die bedoelt hij. Of ik mijn verhaal over de Ajacied meteen even voor de camera wil doen, vraagt de reporter van TRT Haber. Uit bescheidenheid pas ik beleefd en verwijs hem door naar een collega. Ik vertel hem wel dat 'Rica' dit seizoen geen basisspeler is. Het lijkt de Turk niets uit te maken. “Hij zou goed bij Galatasaray passen,” zegt hij op zijn beurt met een lach.

De training biedt weinig nieuws. Spelers zijn op een persdag altijd meer uitgelaten. Er draaien camera’s en de sfeer is gevoelsmatig extra goed. Wat me deze week wel opviel, is dat buitenlandse bezoekers geen spelers van deze A-selectie kennen. Frank de Boer is het meest bekend en deze ochtend valt het natuurlijk ook op dat Van der Sar meetraint. Ajax drijft ook in Belek op de boegbeelden uit de jaren negentig.

Zowel De Boer als Van Rhijn reageert deze ochtend niet tegenover de Turken. Dat doet De Boer wel tijdens zijn korte onderhoud met de vaderlandse pers. Veel nieuws geeft hij niet. De hoop op een nieuwe spits is nog niet vervlogen, al is de kans dat deze in januari aansluit niet hoger dan vijftig procent.

En Van Rhijn? Als hij vertrekt, is Leeroy Owusu van Jong Ajax zijn meest logische opvolger. Dat laatste is wel nieuws, maar na een weekje Belek blijft het allemaal vrij karig. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >